Magyar fejlesztésű program lett a legjobb spamszűrő

forrás Prim Online, 2007. június 12. 17:05

Kéretlen leveleket szűrő programokat hasonlított össze a magyar PC World szaklap. A tesztben operációs rendszerek, levelező programok és biztonsági szoftverek spamszűrőit vették górcső alá a szakemberek. Az összehasonlításban szinte minden tekintetben a magyar fejlesztők által a hazai igényekre készített MPP Desktop került ki győztesen.

Az elektronikus levelezés használatával sajnos ma már elválaszthatatlanul megjelennek a kéretlen levelek, amelyek részvények, gyógyszerek vásárlására, vagy szegény afrikai ország megsegítésére buzdítanak. Kevesen tudják, hogy a spamekben található leiratkozás linkre kattintva pont az ellenkező hatást érhetjük el, hiszen a spamküldők így megbizonyosodhatnak, hogy élő e-mail címmel van dolguk. Ha e-mail címünk egyszer bekerül egy adatbázisba, akkor nincs megállás: naponta akár százával kaphatunk spameket.  A postafiókokat elözönlő kéretlen levelek nem csupán zavaróak, hanem veszélyesek is lehetnek, hiszen vírusokat és kémprogramokat is tartalmazhatnak, adathalászok „munkáját” is segíthetik, emellett jelentős mennyiségű hasznos postafiók-tárhelyet vesznek el. A PC World szaklap ezért azt tanácsolja, ahol csak lehet, ne saját e-mail címünket adjuk meg, hanem egy eldobható e-mail címet, amelyet bármikor kikapcsolhatunk. Postafiókunk védelmére azonban előbb-utóbb be kell szereznünk egy spamszűrőt.

17 spamszűrő – óriási különbségek


A szaklap 17 különböző kéretlen levélszűrő teljesítményét hasonlította össze. A szoftverek között szerepeltek nemzetközi fejlesztők termékei, operációs rendszerekbe, biztonsági csomagokba, illetve levelező programokba beépített kéretlen levélszűrők is. A teszt során mindegyik programnak 5.500 levelet kellett megvizsgálnia és eldöntenie, hogy kéretlen levél-e vagy sem. Ebből 4.500 volt a spam és 1.000 a jó levél. Az egyes programok eltérő működése miatt a teszt előtt további 500 jó levél és 500 spam szolgált mintául azoknak a szoftvereknek, amelyeket „tanítani” kell, hogy melyik levél minősül spamnek és melyik nem.

A tesztelők három dologra voltak kíváncsiak: mennyi spamet szűr ki a program – erre összesen 45 pontot lehetett kapni –, mennyi jó levelet azonosít tévesen spamként – ezzel pedig 50 pontot lehetett elérni. A hibás azonosítás ugyanis legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint az, hogy az összes kéretlen levelet kiszűrje a program – például egy érzékenyre állított spamszűrő a várva várt fontos e-maileket is kiszűrheti, s ezzel több kárt okoz, mint hasznot. A tesztelők további 5 pont erejéig az igénybevett processzorhasználatot, vagyis a számítógép lassulását is figyelembe vették, így összesen 100 pontot lehetett elérni. A 17 spamszűrő megoldás eredményei között nagyon nagy eltérések mutatkoztak: a leggyengébben teljesítők pont az ismert gyártók termékei voltak, amelyeknél többször előfordult 30% feletti téves azonosítás is. Egyes esetekben viszont az alkalmazások a spameknek sokszor alig felét, kétharmadát ismerték fel, ezért fontos a kiegyensúlyozott teljesítmény, vagyis a lehető legtöbb spam felismerése mellett a lehető legkevesebb jó levelet fogja el a szűrő. Jobban teljesítettek a Microsoft legfrissebb termékeihez járó spamszűrők, náluk pontosabbak csak a kifejezetten kéretlen levélszűrésre szakosodott nemzetközi gyártók bizonyultak – igaz, ezek a szoftverek instabilitásukkal tűntek ki.

Magyar levelezési szokásokra fejlesztett szűrő lett a győztes


Az összehasonlítást kiemelkedő, 99 pontos eredménnyel a magyar fejlesztők által, a magyar levelezési szokások alapján kifejlesztett MPP Desktop Professional nyerte. Az MPP a 4.500 levélből mindössze 4-et azonosított tévesen spamként, míg a kéretlen levelek 99,22%-át szűrte ki – ez utóbbinál jobb eredményt csupán két, nagyon erősre állított spamszűrő ért el, amelyek viszont sok jó levelet is kiszűrtek. „Egyértelműen kiderült, hogy a magyar felhasználók levelezési szokásai alapján kell készíteni spamszűrőt, hiszen a nemzetközi gyártók nem adaptálják termékeiket a magyar piacra, így sok jó levél is a levélszemét mappában landol. Az általunk használt három különböző szűrési módszer ráadásul nem igényel tanítást, azonnali védelmet nyújtanak a kéretlen levelek áradata ellen.” – mondta a fejlesztő Yellow Cube Kft. ügyvezetője, Bódis Ákos. A teszt jóllehet nem tért ki a termékek árára, az MPP az önálló spamszűrők között biztosan nem vallana kudarcot, hiszen 30 napig ingyenes kipróbálható, illetve mindössze egy emelt díjas sms áráért aktiválható.

Kapcsolódó oldal:
www.mpp.hu

Kulcsszavak: spam

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50