A Novell csatlakozott az EFF "szabadalomrobbantó" projektjéhez

forrás Prim Online, 2007. június 14. 09:47

A Novell és az Electronic Frontier Foundation (EFF) bejelentették, hogy a jövőben közösen lépnek fel a szoftverszabadalmak rendszerének megreformálásáért világszerte. A megállapodás szerint a két vállalat együtt lobbizik az országok kormányainál és a nemzeti, illetve nemzetközi szervezeteknél, hogy olyan szabadalmaztatási törvényeket és politikát dolgozzanak ki, amelyek elősegítik az innovációt.

Az egyik legfontosabb céljuk a World Intellectual Property Organization (WIPO), a szellemi tulajdonnal foglalkozó világszervezet meggyőzése, amelyen keresztül az ENSZ-tagállamok kormányai egyeztetik álláspontjaikat a szellemi tulajdonokat érintő kérdésekben. A Novell és az EFF szerint a szoftver kódok és ötletek könnyű átjárhatósága miatt elengedhetetlen egy globális megközelítés kidolgozása.

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szoftverszabadalmak nem megfelelőek az innováció mérésére” – mondta Jeffrey Jaffe, a Novell elnökhelyettese és műszaki igazgatója. „Az iparág egyik meghatározó fejlesztőjeként és számos jelentős szabadalom birtokosaként tisztában vagyunk a szabadalmak rendszere mögötti logikai háttérrel, azonban úgy gondoljuk, hogy a szoftverek folyamatos továbbfejlesztése érdekében szükség van a szoftverszabadalmak rendszerének reformjára” – tette hozzá Jaffe.

A Novell jelentős támogatást biztosít az EFF folyamatban lévő „szabadalomrobbantó” projektjéhez. A 2004-ben elindított projekt célja olyan szabadalmak megtámadása, amelyek különösen megnehezítik a szoftverfejlesztők és az internetfelhasználók életét. Az EFF ennek érdekében felülvizsgáltatja a szabadalmakat, és olyan termékeket keres, amelyek érvényteleníthetik az adott szabadalmat, mivel már léteztek annak bejegyzése előtt.

„Az EFF hosszú ideje igyekszik választ adni a digitális kor kihívásaira, többek között a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos kérdésekre is”
– mondta Shari Steele, az EFF ügyvezető igazgatója. „A Novell eredetileg a szabadalmazott szoftverek fejlesztési modellje alapján dolgozó, mára azonban a nyílt forráskódú megközelítés egyik legelhivatottabb képviselője. Támogatása nagy segítségünkre lesz abban, hogy az iparágat megszabadítsuk az innovációt megbénító szabadalmaktól. Reméljük, hogy a Novell példáját követve más szoftverszállítók is csatlakoznak a küzdelmünkhöz” – tette hozzá Steele.


A Novell az elsők között ért el jelentős fejlesztéseket a hálózatok, a szövegszerkesztés és az üzenetküldő technológiák területén. A vállalat ma már több mint 500 szabadalommal rendelkezik, amelyek közül a legtöbb létfontosságú a piac számára. A Novell – a nyílt forráskódú programok és a nyílt szabványokra épülő megoldások szállítója – szerint a jelenlegi szabadalmi rendszer hátráltatja a nyílt forráskódú fejlesztéseket. Az innovációt legjobban a nyílt forráskódok használatával lehet elősegíteni. A Novell már számos lépést tett annak érdekében, hogy népszerűsítse a szabadalmak nyílt forráskódú termékek érdekében történő használatát, többek között 2004-ben a saját szabadalmai segítségével próbálta meg kivédeni a nyílt forráskódú fejlesztéseket ért támadásokat. Emellett számos szabadalommal és jelentős pénzügyi forrással támogatja az Open Invention Network szervezetet, amelyet 2005-ben a részvételével alapítottak. Az Open Invention Network célja, hogy a szabadalmak felhasználásával egy együttműködő környezetet hozzon létre és ezzel segítse elő a Linux terjedését.

„Az EFF-fel való együttműködés logikus lépés volt a Novell számára, amellyel megoldhatjuk a szoftveres közösséget érintő, szabadalmakkal kapcsolatos kérdéseket” – mondta Nat Friedman, a Novell nyílt forráskódú termékekért felelős részlegének stratégiai és műszaki igazgatója. „Az érvényben lévő szabadalmi rendszer lehetővé teszi a szabadalmak szabad megosztását a vállalatok hozzájárulása nélkül. Ezért a szoftverszabadalmak ellehetetlenítik a nyílt szabványokat és az együttműködést, gátolják az innovációt és a haladást, veszélyeztetik az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverek létrehozását, valamint nagyban hátráltatják a szoftverek fejlesztését. A Novell és az EFF között létrejött megállapodás célja egy olyan világ megteremtése, amelyben a fejlesztőknek és a felhasználóknak nem okozhatnak problémát a szabadalmak” – tette hozzá Friedman.

Kulcsszavak: szabadalom Novell

linux ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Watson ereiben "Linux vér" folyt

A Watson – egy IBM által kifejlesztett szuperszámítógép – a „Jeopardy!” című, a magyarországi „Mindent vagy semmit” vetélkedőhöz hasonló televíziós kvízműsorban mutatta be képességeit a két korábbi bajnok, Ken Jennings és Brad Rutter ellen. Az összecsapás egy kétnapos bajnokság keretében zajlott, amelyet február 14. és 16. között sugároztak. A játék a Watson győzelmével zárult, az egymillió dolláros főnyereményt jótékony célra ajánlotta fel az IBM.

2011. február 20. 11:03

Altató - linuxban

Mit csinál a programozó, ha rábízzák a pár hetes gyermeke altatását? Végiggondolja a feladat lépéseit, kitalálja az algoritmust, és megírja a programot, mely bármikor, bármelyik gyereknél, korlátlan ideig futtatható. És közben a papa nyugodtan nézheti a meccset, vagy írhatja az újabb szoftvert!  (Legújabb videó-hírünkről a programutasítások is leleshetőek: http://video.prim.hu/video/altato-8211-linux-nyelven

2011. január 20. 12:55

Beszélő Linux (BeLin) látássérülteknek

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány évek óta fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség biztosítását az info-kommunikáció terén.

2010. május 17. 20:01

Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számára

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza; OSOR.eu) mára a közigazgatás számára már több mint kétezer ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz enged hozzáférést. Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába.

2010. február 5. 16:43

Új, ingyenes openSUSE kezdőknek és haladóknak

Megjelent az openSUSE 11.2 legújabb kiadása. Az openSUSE 11.2 változata egy év fejlesztési munkáját, illetve a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új változatát tartalmazza. Az openSUSE biztonságos és stabil Linux-alapú operációs rendszer, amely egyszerűen használható, és minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

2009. november 30. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05