Hurrikán-előrejelzés SAS-szoftverrel

forrás Prim Online, 2007. június 16. 11:32

Az Észak Karolina Állami Egyetem tudósai idén is a SAS elemző és előrejelző szoftvermegoldásait alkalmazták a 2007-re várható hurrikánok előrejelzésére. A szakemberek szerint a csendesebb tavalyi év után idén mozgalmas szezon előtt áll az Atlanti-óceán térsége: 12-14 trópusi ciklon kialakulását jósolják a professzorok. Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti partjainál előreláthatólag 1-3 hurrikán alakul majd ki, melyek közül várhatóan 1-2 éri el a szárazföldet.

Az Amerikai Egyesült Államokban minden évben nagy érdeklődés övezi a hurrikánszezon június 1-jei kezdetét. Az elmúlt évek súlyos pusztításai után a meteorológusok és a kutatók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden eddiginél pontosabban jelezzék előre a várható trópusi ciklonok (hurrikánok) helyét, számát és erősségét, illetve hogy a viharok közül hány érheti el a szárazföldet. Az előrejelzésnél matematikai és statisztikai módszereket alkalmaznak, melyeket hatékonyan támogatnak a fejlett üzleti intelligencia megoldások.

A tavalyi csendes év után 2007-re aktívabb hurrikánszezont jelez előre a dr. Lian Xie professzor által vezetett csoport az Észak Karolina Állami Egyetemen (North Carolina State University – NCSU). A szakemberek szerint az Atlanti-óceánon, a Mexikói-öbölben és a Karib-tengeren 12-14 trópusi ciklon kialakulása várható idén. Trópusi ciklonról, vagyis hurrikánról, akkor beszélünk, ha a vihar szeleinek sebessége eléri a 74 mérföld/órát (megközelítőleg 120 km/órát) – az ilyen erősségű vihar nevet is kap az amerikai Nemzeti Hurrikán Központtól.

Xie professzor az előrejelzés során az elmúlt száz év Atlanti-óceánon kialakult hurrikánjainak helyét és intenzitását vette alapul. Olyan további változók szerepelnek még a modelljében, mint pl. az időjárási minták és a víz felszíni hőmérséklete. A tudósok a GENMOD eljárást alkalmazták, melynek segítségével a rendelkezésre álló adatokra általánosított lineáris modellt illesztettek.

Az NCSU professzorai eddig három évben végeztek vizsgálatokat és előrejelzéseket, s mindhárom alkalommal a SAS szoftvereit választották. „Más megközelítési móddal is kísérleteztünk, de a SAS-eszközökkel végzett előrejelzés minden egyes alkalommal pontosabbnak bizonyult” – nyilatkozta Xie professzor.

Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly egyedül a SAS szoftvermegoldásait alkalmazó Észak Karolina Állami Egyetem jósolt csendes hurrikánszezont az Atlanti-óceán térségébe 2006-ra. A szakemberek 5-6 hurrikánt jeleztek előre – teljesen lefedve ezzel a ténylegesen kialakult 5 trópusi ciklont.

Kulcsszavak: SAS

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09