HD képességgel rendelkező ATI VGA kártya

Kiss Ádám Zoltán, 2007. június 20. 09:33

A Radeon HD 2900XT valóban képes meghajtani közvetlenül a HD bemenetes tv-ket, de a DirectX 10-es újdonság más meglepetéseket is rejteget.

Aki különbséget keresne az egyes ATI-ra szakosodott gyártók 2900-asai között, azoknak tudniuk kell, hogy akárcsak a konkurencia, az AMD is, készre szerelve bocsátja partnerei rendelkezésére a csúcskártyákat. Jelen esetben a Gigabytenak annyi különcködésre volt lehetősége, hogy elhelyezhették logojukat a ventilátoron, illetve saját dugóikat a csatlakozókon.

Mielőtt a sebességet vizsgálnánk, tudnunk kell, hogy a kártya igazi vadászterülete a Windows Vista lenne. Eddig azonban csupán néhány DX10-es technológiai demot adtak ki készülő játékokból. További nehézség, hogy mindkét gyártó igen rosszul áll a Vistahoz való driverek fejlesztésében. A legfrissebb meghajtóknak már sikerült nagyjából zökkenőmentesen futni, de messze még az idő, amikor sikerül az utolsó FPS-t kifacsarni a vasból. A publikált teszteredmények nem tűnnek mérvadónak, hiszen az újdonságnak valószínűleg nem 1-2 éves játékokon kellene jól futnia, hiszen a potenciális vevők sem csak a mára gondolnak egy ilyen drága hardver esetében.

Mindezek mellett a 2900XT ára nem is a konkurens csúcskártyát veszi célba, inkább az eggyel kisebb változatot. Tehát az ATI újdonsága nem tűnik rossz vételnek. De nem árt ha nagyteljesítményű táppal készül, aki Radeon HD 2900XT-be fekteti a pénzét. A Gigabyte kártyája a körülményekhez képest is igen csöndes. Fontos azonban, hogy a 8-tűs tápcsatlakozó az alapértelmezett, nem a 6-os. Apró finomság hogy mellékelnek egy DVI - HDMI átalakítót a csomagban, így a kártya közvetlenül tud meghajtani két tv HD készüléket, illetve videó bemenetén az ATI-tól megszokott magas minőségben lehet digitalizálni.

Kulcsszavak: HD grafikus kártya ATI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50