Megállapodás született a Deutsche Telekom konfliktusban

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 21. 08:12

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség, szerdai bejelentésük szerint, megállapodást értek el a konszern átszervezése kapcsán kirobban munkaügyi vitában, miután a dolgozók több mint egy hónapig forgósztrájkokkal lassították a cég üzletmenetét. A Deutsche Telekom a hírre 1,4 százalékkal 13,95 euróra drágult a frankfurti értéktőzsdén.

A megállapodás szerint a Deutsche Telekom 2012-ig munkahely-garanciát ad az új, kiszervezett szolgáltató céghez, a T-Service-hez áthelyezendő dolgozóknak. Cserébe a ver.di 6,5 százalékos bércsökkentésbe, és a heti munkaórák 38-ra növelésébe egyezett bele, a jelenlegi 34-ről. Ez az alkalmazottak szempontjából jobb a cég eredeti ajánlatánál, amelyben 9 százalékos bércsökkentés szerepelt.

A mostani megállapodás 500-900 millió euróval csökkenti a Deutsche Telekom költségeit. Eredetileg az átalakításból elérendő megtakarításokat 900 euróban határozta meg a vezetés. A ver.di nagy bérbizottsága délután tanácskozik a megállapodásról.

A felek hétfőn már részmegállapodást jelentettek be a munkahely-garanciáról, a ver.di főtárgyalója azt közölte: abban állapodtak meg, hogy a Deutsche Telekomból kiszervezendő, mintegy 50 ezer dolgozó esetében 2012 végéig nem lesznek elbocsátások.

A felek a múlt pénteken egyhónapos szünet után ültek ismét tárgyalóasztalhoz. A Deutsche Telekom dolgozói május 11-e óta harcolnak munkabeszüntetéssel is, figyelmeztető forgósztrájkok formájában. A cég vezetősége korábban közölte: végrehajtja a tervezett átszervezést július 1-től, függetlenül a küzdelem és a tárgyalások kimenetelétől.

A munkaügyi vita azért robbant ki, mert a társaságnál 50 ezer alkalmazott áthelyezésével új, kiszervezett szolgáltatócéget terveznek létrehozni júliusban, és a vezetés azt tervezte, hogy az újonnan létrejövő T-Service-ben az alkalmazottak hetente átlag négy órával többet dolgoznának, miközben 9 százalékkal kevesebbet keresnének.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05