Open XML - A felhasználók döntenek dokumentumaik formátumáról

forrás Prim Online, 2007. június 21. 09:44

Most, hogy az ISO/IEC szervezet szabvánnyá emelte az Open Document Format (ODF) 1.0 dokumentumnyelvet, és hasonló lépést fontolgat az Ecma Office Open XML-lel (Open XML) kapcsolatban, a nyilvános fórumokon rengeteg szó esik a dokumentum-formátumokról, és arról, hogy elinduljon-e a világ egyetlen közös formátum irányába, vagy továbbra is több formátumot fejlesszenek és használjanak párhuzamosan. A Microsoft szerint a felhasználóknak meg kell hagyni a választás lehetőségét, hogy a számukra legmegfelelőbb formátumot használhassák. Az MS támogatja az Open XML ISO/IEC szabványként történő elismerését. A cég véleménye alátámasztására a következő érveket hozta fel:

A felhasználók mindig is több formátum között választhattak, és ennek így is kell maradnia. A különböző adatformátumok léte egyidős a számítástechnikával, hiszen a különböző komputer-rendszerek eltérő képességeit és funkcionalitását tükrözik, és e rendszerekkel együtt fejlődtek, alakultak. Volt idő, amikor a lyukkártya hétköznapi eszköz volt, de ma már senkinek nem jutna eszébe használni. Fennállásuk néhány évtizede alatt több formátum is népszerűvé vált (TXT, PDF, HTML és DOC, hogy csak egy párat említsünk), mivel mindegyikük valamilyen konkrét felhasználói igényt elégít ki, és valamilyen új számítástechnikai funkcióra épül. Az XML-alapú dokumentumformátumok megalkotása ezt az evolúciót viszi tovább, és még a kategórián belül is számos variánst fejlesztenek ki; ilyen például az ODF, az Open XML és az UOF. Arra számítanak, hogy a technológiai fejlődéssel párhuzamosan további új formátumok születnek. Szeretnék, ha a felhasználók – mint mindig – ezúttal is kiválaszthassák ezek közül a számukra legmegfelelőbbet. A Microsoft következetesen támogatta a választási lehetőségek fenntartását, ezért nem is tett lépéseket az ODF 1.0 ISO/IEC ratifikációja ellen, valamint támogatta az ODF 1.0 felvételét az Amerikai Nemzeti Szabványok listájára. A Microsoft továbbra is támogatni fogja az ODF 1.0 és más formátumok ilyen jellegű elismerését a világ minden táján, mindaddig, amíg ez semmilyen módon nem vezet a választási lehetőségek korlátozásához.

Az Open XML és az ODF jól elkülönülő formátumok, amelyek eltérő felhasználói igényeket elégítenek ki. Néhányan feltették a kérdést, hogy vajon ratifikálnia kell-e az ISO/IEC szervezetnek az Open XML-t most, hogy az ODF 1.0 már elfogadásra került? Fontos látni, hogy lényegileg különböző formátumokról van szó, amelyek eltérő piaci igényeket elégítenek ki. Az egyik szabványosítása és használata nem zárja ki ugyanezt a másik esetében. Kialakítása miatt az ODF az e formátummal dolgozni kívánó fejlesztők és azon felhasználók számára lehet vonzó, akik meghatározott szintű funkcionalitást várnak el a munkájukhoz használt alkalmazás-csomagtól. Az Open XML viszont nagyobb érdeklődésre tarthat számot azok körében, akik szeretik a gazdagabb funkcionalitást, üzleti adatokat kívánnak beépíteni dokumentumaikba úgy, hogy ehhez saját sablonokat készítenek, vagy akik számára fontos, hogy anyagaik visszamenőlegesen is kompatibilisek legyenek egymással. Mindez nem azt jelenti, hogy az egyik formátum jobb, mint a másik – csupán eltérő piaci szükségletekre reagálnak, mint ahogy utazáshoz is sokan az autót, mások viszont a repülőt választják. Mindkettő közlekedési eszköz, ám lényegileg különböznek, és eltérő utazóközönségnek szólnak. Az ODF 1.0 és az Open XML esetében is ugyanez a helyzet. Mindkettő dokumentum-formátum, de alapvetően különböznek, és eltérő felhasználói igényeknek felelnek meg.

Az Open XML, ODF, UOF és más formátumok jól megférnek egymás mellett, és ez a jövőben is így lesz. A jó hír az, hogy a többféle formátummal dolgozni kívánó felhasználóknak erre most is és a későbbiekben is meglesz a lehetőségük. Ha egy elsődlegesen ODF 1.0 formátummal dolgozó felhasználó Open XML-alapú dokumentummal szeretne dolgozni, vagy fordítva, mindezt megteheti a fordítóprogramok segítségével, amelyeket egyebek mellett a Microsoft által szponzorált nyílt forráskódú közösségi projektek keretein belül fejlesztenek. A német nemzeti szabványügyi testület (DIN) munkacsoportja most definiálja az ODF 1.0 és az Open XML közötti átfordítás módját, támogatandó a két formátum közötti átjárhatóságot. A Microsoft kínai szervezetekkel dolgozik egy másik nyílt forráskódú közösségi projekten, amely az Open XML és az UOF közötti konvertálást segíti. Saját programjainak felhasználói körében egyre több vállalat, köztük a Microsoft, a Novell, a Xandros, a Linspire, a Corel és a Dataviz (Palm operációs rendszer) is felismeri azt az igényt, amely többféle formátum együttes kezelhetőségét célozza, s e cégek megadják felhasználóiknak az ezt lehetővé tevő eszközöket. Röviden, a felhasználók könnyen dolgozhatnak többféle formátummal is.

Az Open XML igen releváns. 
Az Open XML használata gyorsan terjed.  Egyre több informatikai vállalat dolgozik ezzel a formátummal, s a felhasználók felismerik, hogy milyen értéket ad munkájukhoz. Az Open XML által vezérelt új számítástechnika nem egyik napról a másikra születik meg, de az indulása igen látványosra sikerült. Minden okunk megvan arra, hogy optimistán tekintsünk az Open XML számítástechnikára gyakorolt jövőbeni hatásaira. Lásd www.openxmlcommunity.org és www.openxmldeveloper.org.

Az információs technológia felhasználói és az őket kiszolgáló szállítók azt kérték, hogy az Open XML formátumról készüljön hivatalos specifikáció és szabvány, továbbá, hogy a formátum legyen széles körben ingyenesen elérhető. A másik kérés az volt, hogy egyaránt maradjon meg az igény szerinti választási lehetőség a formátumok között, és a lehetőség több formátum együttes használatára valamely választott alkalmazásban. Mindez most válik valósággá. Az Ecma nemzetközi szabványügyi bizottság sok résztvevője (köztük a Novell, az Intel, az Apple, a Toshiba, az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára, a Brit Könyvtár, a BP, a Barclays Capital, az Essilor, a NextPage és a Statoil) kitűnő specifikációt készített még azelőtt, hogy azt az Ecma nemzetközi szabvánnyá minősítette volna. A közelmúltban Ausztria, Azerbajdzsán és Szerbia helyi szabványügyi hivatala is belépett az Open XML formátum ISO szabvánnyá minősítését támogatók körébe. Most az ISO/IEC testület abban a helyzetben van, hogy ratifikálhatja e jelentős munkát, tovább szélesítve az általa elismert formátumok körét. Mi és az egyre növekvő felhasználói, szállítói közösség támogatjuk e lépést.

Sajtóközlemény

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05