Van-e elég energiája zöldnek lenni?

forrás Prim Online, 2007. június 24. 17:35

Az utóbbi időben mind több fórumon hangoztatják, hogy a klímaváltozás kapcsán reflektorfénybe került energiafogyasztás problematikájának megoldásában az IT-szektornak is részt kell vennie. A nagyenergia-igényű informatikai szektoron belül is elsősorban az adatközpontokat vették górcső alá. A Wall Street Journal múlt nyáron adta hírül, hogy egy nagy adatközpont által fogyasztott energia elegendő lenne egy 30-40 ezres város ellátására. Egy friss Gartner-jelentés azt állítja, hogy 2008-ra az USA adatközpontjainak felében nem lesz elegendő energia- és hűtési kapacitás a nagy sűrűségű berendezések ellátására. Egy tavalyi IDC-felmérés pedig azt jelezte, hogy az informatikai igazgatók arra számítanak, hogy az adatközpontok fogyasztása 25 százalékkal emelkedik a következő évre.

A nemrég megjelent, témával foglalkozó IDC tanulmány szerint „az energiaellátás és a hűtés költségei 2010-ig nyolcszor gyorsabban fognak növekedni, mint az új szerverek beszerzésére fordított kiadások.” Ezen sok csodálkozni való nincs, hiszen tény: az elektromos áram ára középtávon biztos, hogy egyre drágább lesz.
A környezetvédelmi aggodalmakat pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni: a jövőben azok a cégek lesznek sikeresek, amelyek megelőzik a problémát.
A kérdés az, hogy mit lehet tenni, hogyan lehet zölddé válni?

Az adatközpont költségeinek fő forrása

Figyelemreméltó, hogy egy adatközpont összköltségéből mennyi megy el tisztán energiára. Mark Greenlaw, az EMC újtermék-marketingért felelős igazgatója szerint „jellemzően az adatközponti költségek 15 százalékát költik energiára és hűtésre. A munkabérek után ez a legnagyobb tétel az adatközpontok költségvetésében.”

A probléma egy része, hogy minden egyes kilowattra, amelyet eszközök működtetésére fordítanak, két másik kilowattot kell elhasználni hűtésre. „Mennél több eszközzel rendelkezünk, annál több energia kell a működtetésükhöz és a túlmelegedés megakadályozására” – jegyezte meg Dick Sullivan, az EMC vezető marketingmenedzsere. „Ezeket az energiaköltségeket is be kell számolni az összköltségbe; ezenfelül minden három évnél régebbi berendezés jó eséllyel nem túl energiatakarékos, így valószínűleg a becsléseknél is többet fog fogyasztani.”

Egyszerű megoldás lenne csökkenteni a berendezések számát az adatközpontban, de kivitelezhető-e a gyakorlatban? A helyzet az, hogy igen, lehetséges – sőt, igen előnyös – konszolidálni és virtualizálni az adatközponti berendezéseket, mellesleg ezzel rengeteg energiát lehet megtakarítani. Ennek az az oka, hogy az informatikai rendszereket jellemzően nagyon nem használják ki. A kiszolgálók átlagos kihasználtsága 5-15 százalékos, és egy átlagos x86-os kiszolgáló üresjáratban is (ami pedig nem ritka) elhasználja a teljes áramfogyasztásának akár a 40 százalékát. Greenlaw szerint „a virtualizálással akár 80 százalékkal is csökkenthető egy szervezet fizikai kiszolgálóinak a száma. Egy tucat kiszolgáló kettővel helyettesítése például akár 15 ezer dolláros éves megtakarítást is jelenthet az energiaköltségekben, amit hasznosabban is el lehet költeni.”

Szintén egyszerű megoldás a többrétegű tárolás. A fájloknak akár 70 százalékát soha meg sem nyitják, mégis hetente elmentik. Mivel a merevlemez-meghajtók által használt energia nem nagyon függ a kapacitástól, egy 500 gigabájtos merevlemez durván kétszer energiatakarékosabb, mint egy 250 gigabájtos. A megfelelő adatokat a megfelelő tárolási rétegbe helyezve megfelelő költséggel – anélkül, hogy ez túlságosan befolyásolná a teljesítményt – az EMC legnagyobb vásárlói 20-25 százalékos megtakarítást érnek el egy többrétegű tárolási megoldás alkalmazásával.

Energiastratégiával megelőzhető a krízis

Természetesen, ha egy szervezet korlátlan összegeket költhetne energiára, akkor sincs korlátlanul energia. „Az informatikai szakembereknek egyre inkább szembe kell nézniük a realitással, hogy csak úgy helyezhetnek valamit üzembe, ha előtte kihúznak valami mást” – állítja Sullivan. „Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy a szervezetek olyan energiastratégiát alakítsanak ki, amelyik segít mérni és maximalizálni az energia hatékony felhasználását, és előrejelezni energiafelhasználási igényeiket. Ehhez az informatikusoknak és a létesítmények üzemeltetőinek együtt kell működniük.”

Zölddé válni

Az Uptime Institute 2007-es szimpóziumán nemrégiben megtartott, „Az adatközpont láthatatlan krízise” című felvezető előadásában Dave Donatelli, az EMC a tárolótermékekért felelős ügyvezető alelnöke a következő stratégiát javasolta az adatközponti energiafelhasználás csökkentésére:

1.    Konszolidálás – kiszolgálók, hálózatok, tárolóeszközök, információ, és maguk az adatközpontok
2.    Virtualizálás – kiszolgálók, hálózatok és fájlrendszerek
3.    Optimalizálás – meghajtótípusok, méretezés, kihasználtság és szoftver
4.    Szoftverek kihasználása – pillanatfelvételek, klónozás, tömörítés és a duplikáció megszüntetése
5.    Figyelés, elemzés, továbbfejlesztés – a megbízhatóság, teljesítmény és energiatakarékos-ság mérése és maximalizálása

Az EMC az alábbi megoldásaival képes segíteni a szervezeteknek elérni hosszú távú céljaikat és energiatakarékossabbá válva fenntartani a folytonosságot:

ˇ    Az EMC Energy Efficiency Services szolgáltatás átfogó felmérést kínál az ügyfél adatközpontjáról és informatikai eszközeiről. A cél, hogy segítsenek a szervezeteknek megtervezni, kialakítani és megvalósítani azokat a változtatásokat, amelyekkel jobban felügyelhető és előrejelezhető az adatközponti energiafogyasztás. Néhány a lehetséges megoldások közül: a létesítmények légkondicionálásának fejlesztése, a kiszolgálók virtualizációja, valamint a hálózati és tárolóeszközök konszolidációja.
ˇ    Az EMC Symmetrix DMX-3, CLARiiON CX3 és Celerra hálózati tárolórendszerekhez készült EMC Power Calculator egy speciális, az EMC által készített eszköz a rendszerek tényleges energiafelhasználásának és hűtési igényének megbecslésére az ügyfelek egyedi konfigurációs specifikációi és terhelés-előrejelzései alapján.
ˇ    A VMware vállalati szintű virtuálisinfrastruktúra-termékeivel konszolidálhatók és virtualizálhatók a vállalati szerverek. A VMware úgy becsüli, hogy virtuális gépei már így is több mint ötmilliárd kilowattórányi energiát takarítottak meg.

Kulcsszavak: környezetvédelem EMC

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50