Az internet biztonsága és a serdülők

forrás Prim Online, 2007. június 24. 19:45

A Harris Interactive által 2007 februárjában lefolytatott közvélemény-kutatás rámutatott, hogy tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) szerint szülei többnyire tudják, mit tesznek a neten, de semmilyen szabályhoz nem kötik azt, míg 37 százalékuk szerint a szüleiknek fogalmuk sincs erről. Ráadásul tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) azt is jelezte, hogy az internetes durvaság valamilyen formájával találkozott az elmúlt évben. 

Mire középiskolások lesznek, a gyerekek valószínűleg legalább annyit, de még inkább többet tudnak az internetről, mint a szüleik. A kamaszok tanuláshoz, kommunikációhoz és társadalmi kapcsolataikhoz egyaránt használják az internetet, zenét keresnek és töltenek le, játszanak, és a ruhától az elektronikai termékekig mindenfélét vásárolnak az interneten. Habár ismerik az internet kezelését, de ítélőképesség szempontjából és érzelmileg nem eléggé érettek ahhoz, hogy elkerüljék a bajt. A serdülők végül is gyerekek. A gyerekek pedig sebezhetők. Itt lép be Ön a képbe.

Hogy tisztában lehessen azzal, miért is van szüksége kamaszkorú gyerekének az Ön netes segítségére és felügyeletére, álljon itt néhány, a 13-17 évesek körében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, a Cox Broadcasting és a gyermekek elleni bűnök New Hampshire-i kutatóközpontja friss felméréseiből válogatott statisztikai adat.

A serdülőkre leselkedő netes veszélyek

  • 71%-uk kapott számára ismeretlentől üzenetet a neten.
  • 45%-tól kértek ismeretlenek személyes adatokat.
  • 61%-uk adta meg a különféle közösségi webhelyeken (MySpace, Friendster és Xanga) személyes adatait, és felük képet is töltött fel magáról.
  • 34%-uk látott akaratlanul szexuális anyagot a neten.
  • 13%-uktól kértek szexszel kapcsolatos dolgot a neten.
  • 9%-ukat más módon zaklatták.


Mit gondolnak, és mit tesznek a serdülők

  • 40%-uk úgy véli, hogy nyugodtan válaszolhat ismeretleneknek vagy cseveghet velük.
  • 20%-uk szerint veszélytelen a személyes információk közzététele egy nyilvános közösségi webhelyen.
  • 30%-uk gondolt arra, hogy találkozna valakivel, akit a neten ismert meg.
  • A 13-15 évesek 9%-a már találkozott személyesen olyasvalakivel, akit előbb a neten ismert meg.


Amiről lehet, hogy nem tudnak a szülők

  • A kamaszok 33%-a szerint szüleik semmit vagy alig valamit tudnak arról, mit is tesznek ők a neten.
  • A kamaszok 22%-a azt mondta, hogy szüleik sosem beszélgettek velük az internetes biztonságról.
  • A szülők 51%-a nem tudja, hogy van-e olyan szoftver a számítógépén, amellyel ellenőrizheti, merre járt gyereke a neten.
  • A szülők 42%-a nem figyeli, mit ír vagy olvas gyereke a csevegőszobákban.
  • A szülők 95%-a nem érti a gyerekek által a csevegőszobákban használt rövidítésnyelvet, pl. ”A/S/L” (age/sex/location=korod/nemed/hol vagy), vagy ”P911” (parent over shoulder=les az ősöm)


A szülőknek gyerekeiknek számítástechnikai biztonságra való tanításának megsegítésére a Symantec elindított egy, a szülők számára az alábbi témákban útmutatást, segédeszközöket és információt tartalmazó weblapot a www.norton.com/familyresource címen.

Hogyan védjük magunkat és családunkat? – A MySpace-szel, a YouTube-bal és a többi kapcsolatépítő hellyel, az internetes morállal, a titkossággal, a biztonságos böngészéssel, a közvetlen üzenetekkel és a netes játékokkal kapcsolatos tanácsok.

Beszéljük meg a gyerekkel! – A különböző korú gyerekekkel megbeszélendő, internetbiztonsággal kapcsolatos témáknak a felsorolása.

Szülői segédeszközök – A biztonságos böngészéssel és kereséssel kapcsolatos legfrissebb hírekkel, jelentésekkel és információkkal, köztük egy havonta megjelenő biztonsági beszámolóval, a pénzügyi adatok ellopása utáni helyzet helyrehozásához szükséges gyakorlati tanácsokkal, az adathalászat elleni javaslatokkal, valamint a vírusoktól, veszélyforrásokról és egyéb támadásokról szóló legfrissebb hírekkel vértezi fel a szülőket.


Beszélgessen el serdülőkorú középiskolás gyerekével az internet biztonságáról! Értesse meg vele a biztonságos és a veszélyes netes viselkedés közti különbséget! Így történik ez a való világ dolgaival kapcsolatban, hát legyen ez így a virtuális világ esetében is! Mindkét helyen ugyanazok az alapszabályok érvényesek. Meg kell tanítani a gyereket arra, hogy ne álljon szóba idegennel, ne mutatkozzon be neki, ne adja meg a telefonszámát, és ne mondja meg, hogy hol lakik. El kell magyarázni a gyereknek, hogy miért. El kell magyarázni, hogy ugyanezek a szabályok vonatkoznak a netre is, és azt is, hogy miért.

Kérje meg, hogy mutassa meg az általa felkeresett webhelyeket! Kérdezze meg, hogy hol cseveg a neten! Kérje meg, hogy mutassa meg a saját MySpace-lapját, vagy az azon a közösségi webhelyén levőt, amelyre bejelentkezett! Kérje meg, hogy mutassa meg csevegőpartnereinek listáját, mondja el, ki kicsoda, és hogyan ismerkedtek meg! Figyelmeztesse a személyes adatok bárki számára hozzáférhető, nyilvános webhelyen történő megadásának veszélyeire!

A fentebb idézett kutatások arra is rámutattak, hogy azok a kamaszok, akikkel szüleik rendszeresen beszélgetnek a biztonságos internetezésről, sokkal kevésbé viselkednek önveszélyesen a neten. A kamaszok 98%-a például – mielőtt szülei erről beszélgettek volna vele –meg volt győződve arról, hogy veszélytelen dolog feltenni a fényképét a netre, de a biztonságos internetezésről szóló beszélgetést követően már csak 25%-uk vélekedett így. A kézenfekvő feladat: beszélgessen el serdülőkorú gyerekével az internet biztonságáról! Ez nagyon sokat jelent.

Amellett, hogy elbeszélgetünk a középiskolás kamasszal, arra is oda kell figyelni, hogy mit tesz a neten. Ennek számos módja van. Az egyik legegyszerűbb dolog az, hogy a gyerek által használt számítógépet nem a gyerek saját szobájába, hanem a lakás egy közös, szem előtt levő részén helyezzük el. Sokkal kisebb a valószínűsége, hogy óvatlanul járjon el a gyerek, ha a gép ott van, ahol bármikor rá lehet nézni.

  • Legyen tájékozott! Ismerje meg jobban az internetet, különösen a csevegőszobák világát és a közösségi webhelyeket. Kérje meg a gyereket, hogy mutassa meg ezeket a helyeket, hadd láthassa, hogyan is működnek ezek, hogy könnyebben tisztába jöhessen azzal, hogyan is lehet ezekkel visszaélni! Ismerje meg azokat a számítógépprogramokat és módszereket, amellyel korlátozhatja, hogy merre járhat gyermeke a neten! Ismerje meg, hogyan ellenőrizheti, hogy merre járt és mit csinált gyermeke az interneten! A webböngésző előzmény-nyilvántartásában például megtalálhatók a gyermeke által meglátogatott helyek. A közvetlenüzenet-programok megmutatják, kivel csevegett. Emellett vannak olyan programok, amelyekkel sokkal alaposabban megfigyelhető az internetes ténykedés.


A lényeg: A virtuális világ alkalmasint nem veszélyesebb a valódinál. Meg szokta beszélni kamasz gyermekével a való világ dolgait. Felállítja a korlátokat, és megtanítja a megfelelő viselkedés szabályait. El is magyarázza ennek miértjét. Tegye hát ezt a virtuális világgal is! Az internet a valódi élethez hasonlóan remek hely, ahol a tinik tanulhatnak, tapasztalatokat szerezhetnek, és kapcsolatban lehetnek. Ha Ön is segít, nem is lesz belőle más.

Kulcsszavak: security Symantec

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50