Szupergyors lézeres merevlemezek

Milkovits Gábor, 2007. július 2. 19:35

A hollandiai Nijmegen város Radboud egyetemén tudósok olyan technológiát fejlesztettek ki, amellyel lehetségessé válhat merevlemezek szupergyors lézeres olvasása és írása.

A merevlemezes meghajtókban hagyományosan mágneses, mechanikus író- és olvasófej kezeli a lemeztányéron az adatokat, ami nyilvánvalóan korlátozza az elérhető sebességet. Ennek köszönhető, hogy a legtöbb konfigurációban a winchester a leglassúbb láncszem, az úgynevezett üvegnyak. Sokan úgy vélik, hogy ezt a problémát a flashmemóriás szilárdtest-lemez meghajtók (SSD) orvosolhatják, azonban ezek egy jó darabig nagyságrendekkel drágábbak lesznek az azonos kapacitású merevlemezeknél – a különbség elemzők szerint még 2010-ben is háromszoros lesz.

A Nijmegen-i Radboud Egyetem fejlesztése hatalmas távlatokat nyithat a már-már eltemetett merevlemezes meghajtók előtt. A lézeres megoldás egy kobalt, gadolínium és acél ötvözet lemeztányérra írja az adatokat mágneses töltések formájában, a jelenlegi merevlemezes meghajtóknál mintegy 100-szor gyorsabban. A széleskörű gyakorlati alkalmazás egyetlen akadálya pillanatnyilag az, hogy az alkalmazott lézersugár lenyomata eléri az 5 mikront, amit mintegy 10 nanométerre kívánnak redukálni. A fejlesztőcsapat szerint az első gazdaságosan működő prototípus mintegy 10 éven belül várható. Julius Hohlfeld, a Seagate Pittsburgh-i kutatórészlegének fizikusa a találmányt az egyik legizgalmasabb felfedezésnek nevezte a mágnesesség történetében.

Kulcsszavak: winchester tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05