Eladja a Synergon a horvát leánycégét

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 6. 09:06

A Synergon Informatika Nyrt. értékesíti a horvát leányvállalatában, a Span d.o.o-ban fennálló 68,11 százalékos részesedését a zágrábi cégnek, azaz a menedzsmentjének - közölte a Synergon csütörtökön az MTI-vel.

Az adásvételi szerződés aláírásáig a horvát leányvállalat maradéktalanul visszafizette a Synergon által a korábbi években nyújtott valamennyi tagi hitelt és kamatait, amelynek eredményeként 766 895 dollár folyt be a Synergonhoz. Ezen kívül a vevő további 5 millió horvát kunának megfelelő euró összeget utal át vételárként 3 napon belül a magyar cégnek.

Az üzletrész eladása - az értékesítésre kerülő leányvállalati részesedés idei első negyedévi könyv szerinti értékét alapul véve - mintegy 30 millió forint összegű pénzügyi nyereséget hoz a Synergonnak.

A közlemény szerint a horvát leányvállalat - azt követően, hogy a Synergon 2000-től kezdődően megszerezte a fenti részesedést - nem tudott tartósan nyereségesen működni. A horvátországi piac méreténél fogva sem tette lehetővé hogy a Span mutatói a Synergon által elvárt mértékben növekedjenek, sőt, a leányvállalat folyamatos anyavállalati finanszírozásra szorult és a Synergon csoportszintű veszteségének egyik állandó forrásává vált.

Ezért, illetve a korlátozott horvátországi piaci lehetőségekre tekintettel a Synergon a Span menedzsmentjével szorosan együttműködve olyan kivásárlási megoldást dolgozott ki, amely biztosította egyrészt azt, hogy a Synergon maradéktalanul hozzájuthasson a horvát leányvállalattal szemben régóta fennálló teljes kintlévőségéhez, másrészt pedig azt is, hogy a Synergon végül a mostani tranzakción nyereséget realizálva értékesíthesse részesedését.

A tranzakció eredményeként befolyó, 300 millió forintot meghaladó mértékű készpénz tovább erősíti a hitelektől egyébként is mentes anyavállalat likviditását.

A Synergon ugyanakkor továbbra is fontos befektetésnek tekinti a jóval nagyobb cseh és szlovák piacon működő leányvállalatát, az évekig tartó veszteséges működés után az idén az első negyedévben már nyereséget mutató Infinity a.s.-t, amelyben a közelmúltban 1,92 millió dollár összegnek megfelelő mértékű tőkeemelést kezdeményezett a Synergon. Ezzel egyidejűleg a cseh leányvállalat is teljes mértékben, kamatokkal együtt visszafizeti a Synergon által a korábbi években nyújtott valamennyi hitelt.

Kulcsszavak: Synergon +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50