EDR rádió a Balatonon: Biztonságosabb fürdőzés, gyorsabb életmentés

forrás Prim Online, 2007. július 10. 13:14

A készenléti szervek Egységes Digitális Rádió-távközlő (EDR) rendszere újabb felhasználási területen bizonyította létjogosultságát. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) idén a TETRA-technológiájú rádiórendszert is felhasználja szolgálatában azért, hogy a rendőrségi ügyeletek között létrehozott biztosabb rádiókapcsolat segítségével, még több életet menthessen meg. Az egységes hálózat lehetővé teszi a jövőben a mentőkkel való gyors együttműködést is. A beüzemelt készülékek segítségével hatékonyabbá vált a kapitányság mentési irányítása, folyamata.

A balatoni szezonnyitás előtt a rendőrség vezetői, élve az EDR adta lehetőségekkel, új TETRA rádióterminálok telepítésére kérték föl a hálózat üzemeltetőjét, a Pro-M Zrt.-t. Eddig igen nehézkes volt a kapcsolattartás a tó két partján fekvő városok között, de most kiváló az összeköttetés egészen Keszthelytől Balatonkeneséig. A civil vízimentő egyesületek mellett az idén már az EDR rendszer is segíti a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkáját. A kapitányság speciálisan kialakított mentőhajóiba és összes gépkocsijába egyaránt beépítették az új rádiókészülékeket. „A kollégák első tapasztalatai igen pozitívak. A hálózat nagy előnye, hogy közvetlen, biztos rádiókapcsolatot tesz lehetővé a vízen levő járőrök és az irodai munkahelyek, ügyeletek között is” – számolt be az első észrevételekről Horváth László rendőr őrnagy, a kapitányság vezetője. Ha valaki életveszélybe kerül, az általános mentési folyamat szerint, a vízen járőröző rendőrök a mentés megkezdésével egy időben riasztják a zánkai diszpécser központon keresztül az életmentőket. A beérkezett riasztásokat szükség esetén, rádiókon továbbítják a Vízirendészet ügyeleteseinek és esetleg a Búvárszolgálatnak. A Pro-Mobil Járműkövető rendszer telepítése után a diszpécserközpont elektronikus térképen lesz képes nyomon követni a tavon közlekedő mentő hajókat és így könnyebben tudja meghatározni a balesethez legközelebb tartózkodó, bevethető egységet. A célzottabb riasztással a mentés folyamata is gyorsabbá válik, valamint a bajbajutottak esélyei is nőnek. Az EDR szolgáltatásainak többségét (csoporthívás, adatküldések) a kapitányság rendőri állománya már igénybe tudja venni, hiszen a járőröket megfelelő számú kézi készülékekkel is ellátták. Mivel az egységes rádiórendszer biztosítja a többi készenléti szervvel való együttműködés lehetőségét, szükség esetén a mentők is gyorsabban érhetnek ki az adott helyszínre. „Az új rádiótechnika nagymértékben segíti a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság szolgálati tevékenységét az életmentésben, a balesetek megelőzésében, a szabálysértések megakadályozásában és a segítségnyújtásban, tájékoztatásban egyaránt” – folytatta Horváth László.

A Pro-M Zrt. a szolgáltatási szerződésben vállalt határidő előtt egy hónappal, már 2007. január 1-jével teljesítette az országos lefedést biztosító rádiórendszer kiépítését és üzembe helyezését. Ettől a naptól fogva az EDR rendszer biztosítja az ország több mint 94%-os területi ellátottságát, amely alól a Balaton területe sem kivétel.

A vízibalesetek jelentős része a viharos időjárással összefüggésbe hozható felborulásokból, elsodrásokból adódik. A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság munkatársai évente körülbelül 200 személyt mentenek ki a háborgó tóból, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) és a Búvárszolgálattal együttműködve. Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a szezonális idegenforgalom, várhatóan az idei év sem lesz kivétel. A kapitányság nagy reményeket fűz az új rádiórendszerhez, amely nemcsak a rendőrség munkáját könnyíti meg, de az életmentések sikerességéhez hozzájárulva az állampolgárok biztonságát is szolgálja. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50