Galileo-GPS megállapodás a láthatáron

Milkovits Gábor, 2007. július 17. 09:03

Az Amerikai Külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok és az EU a héten megállapodást köt a GPS és a majdani Galileo műholdas navigációs rendszerek együttműködéséről.

A várható megállapodás értelmében mindkét műholdrendszerről ugyanazon a hullámsávon küldik majd az adatokat, így a vételi eszközök mindkettőről egyszerre tudják fogadni az információt. Raymond Clore, az Amerikai Külügyminisztérium szakértője szerint ennek következtében a készülékgyártók elkerülhetetlenül fel fogják ismerni annak szükségességét, hogy olyan navigációs eszközöket gyártsanak és forgalmazzanak, amelyek egyszerre GPS- és Galileo-kompatibilisek. Az előnyök nyilvánvalóak, hiszen egyrészt üzemzavar esetén nem lesz fennakadás a navigációban, másrészt pedig a két rendszer együtt jobban le tud fedni a terepviszonyok miatt nehezen térképezhető területeket.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 30 olyan műholdja kering a világűrben, amely az úgynevezett GPS helyzet-meghatározáshoz küld folyamatosan jeleket a Földre. Az Európai Unió 2010-ig ugyanennyit szeretne fellőni, 2012-re pedig teljesen üzemképes állapotba hozni a Galileo navigációs rendszert. Az amerikaiak a közeljövőben szintén fejleszteni fogják a GPS rendszert, egészen 2013-ig bezárólag. Az EU szóvivője megerősítette, hogy a megállapodás napirenden van a két fél között, ám annak várható időpontjáról nem beszélt.

Kulcsszavak: műhold GPS Galileo EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09