Szeptember 17-én dönt az illetékes EU bíróság a Microsoft-ügyben

Milkovits Gábor, 2007. július 17. 19:21

Az Európai Unió Elsőfokú Bírósága hivatalosan megerősítette, hogy szeptember 17-én hirdet határozatot a Microsoft monopóliumellenes eljárásának ügyében.

Az ügyhöz közelálló források alapján a sajtó már június elején arról cikkezett, hogy Bo Vesterdorf, a luxemburgi székhelyű bíróság elnöke, és egyben az eljáró bíró nyugdíjazása napján teszi közzé döntését. Most ezt az illetékes szerv hivatalosan is megerősítette, a kitűzött dátum azonban korántsem jelenti, hogy a határozat máris borítékolva lenne. Már csak azért sem, mert mint azt Jonathan Todd, a 2004-es monopóliumellenes rendelkezésért és a 497 millió eurós bírság kiszabásáért felelős Európai Bizottság szóvivője a sajtónak elmondta, továbbra is vizsgálják, hogy a Microsoft azóta tett lépései mennyiben tesznek eleget az eredeti határozatban foglalt követelményeknek.

A három évvel ezelőtti precedensértékű döntés a pénzbüntetés és a Media Player nélküli Windows forgalmazása mellett arra is kötelezte a szoftverkonszernt, hogy a szoftverfejlesztéshez alapvetően szükséges kódokat osszon meg versenytársaival szerverplatformjával kapcsolatban. Tavaly júniusban azonban az EB úgy találta, hogy a Microsoft ez utóbbi feltételt továbbra sem teljesíti, így újabb, 280,5 millió eurós büntetést szabott ki. A Microsoft az összes a céget elmarasztaló határozat ellen fellebbezett, ám azok a most hivatalosan is szeptember 17-re kitűzött bírósági döntésig mindenképpen érvényesnek számítanak.

A vállalat egyúttal sorozatosan együttműködéséről biztosította az Uniós szerveket, és valóban átadott a szerverplatformra vonatkozó műszaki dokumentációkat, illetve kapcsolódó licenctervezeteket. Az EB ugyanakkor még nem döntött arról, hogy elfogadja-e ezeket, vagy sem. Amennyiben az Unió Elsőfokú Bírósága elutasítja a Microsoft fellebbezését, úgy a cég már csak a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhat, azonban az első döntés fényében aligha lesz könnyű dolga. Ellenkező esetben az Európai Bizottságnak be kell szüntetnie a vállalat elleni eljárást.

Kulcsszavak: EU +céginfo Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50