Otthoni szórakozás XL méretben

Sharp 100 Hz-es, full-HD, LCD televízió

forrás Prim Online, 2007. július 19. 15:39

Nagyfelbontású, gyors mozgásokkal tarkított házimozi filmek és kifinomult grafikájú számítógép játékok megjelenítése nagy képernyőn – ez a szakterületük. A Sharp legújabb, XL1E sorozatú, 132 illetve 117 centiméteres képátlójú AQUOS LCD televíziói 1920x1080 pixeles HD felbontással és 100 Hz-es megjelenítéssel rendelkeznek. A 1080p szabványú, kiváló HD megjelenítéshez négy milliszekundumos válaszidő párosul.

Az AQUOS XL1E sorozat a Sharp csúcskategóriás termékcsaládját reprezentálja. Az AQUOS LC-52XL1E és AQUOS LC-46XL1E képátlója 132, illetve 117 centiméter. A készülékek egyszerűen hangolhatóak, járulékos kényelmi funkciói pedig nagyszerű házimozi készülékké teszik az új AQUOS televíziókat.

„A legújabb, XL1 készülékkel a jelenlegi nagyképernyős televíziók trendjét a full-HD felbontású megjelenítés felé mozgatjuk” – mondta Gunter Kürten, a Sharp Electronics németországi és ausztriai üzletágvezetője az XL1E sorozat megjelenése kapcsán. „Ezzel párhuzamosan, folytatjuk fejlesztéseinket az új AQOUS modellek minőségének és biztonságának finomítása érdekében” –tette hozzá Kürten.

A japán műszaki vállalat elsőként ötvözte az 1080p szabványú, full-HD felbontást a 100 Hz-es, képminőség javító megjelenítéssel. A képpontok állapotának négy milliszekundum alatti gyors változtatása lehetővé teszi a gördülő szövegek elmosódástól mentes megjelenítését, például repülőtereken vagy vasútállomásokon használt utasinformációs alkalmazások esetén. Annak érdekében, hogy a másodpercenkénti 50 képes megjelenítést 100 Hz-re növeljék, két kép között egy közbenső képtartalmat is generálnak, amelyet az eredeti képek közé helyeznek. Ennek eredménye a mozgóképek tisztább minősége. A televíziók automatikusan felismerik azokat a mozifilmeket, amelyek másodpercenként csak 24 képkockával kerültek rögzítésre, és a kontúrokat utófeldolgozással még élesebbé teszik, egészen 120 Hz-ig növelve a képfrekvenciát.

Az LCD megjelenítők dinamikus kontrasztaránya eléri a 10.000:1-es értéket, így az XL1E sorozat modelljei magas kontrasztarányú képek megjelenítésénél is kiváló dinamikát produkálnak a képvilágosság tekintetében. Az erőteljes és valósághű színek érdekében a Sharp négy különböző hullámhosszon (RGB plus) működő háttérvilágítást alkalmaz. A gyakran kritikus bőrszínek tartományában a vörös, zöld és kék (RBG) alapszínek mellé bíbor színt is kevernek, így még természetesebb árnyalatok jeleníthetőek meg.

Az XL1E televíziók nagy elismerést kaptak nem csupán gyönyörű kialakításuk, de legfőképpen első osztályú felszereltségük miatt is. A két HDMI formátumú bemenetük révén a digitális szórakoztatóelektronikai eszközök problémamentesen csatlakoztathatóak. Mivel a csatlakozók kompatibilisek az új HDMI 1.3 átviteli szabvánnyal, olyan nagyfelbontású adathordozók, mint a Bluray lejátszók, vagy HD-videojáték konzolok képe és hangja minőségromlás nélkül élvezhető.

Az XL1E sorozatú televíziók digitális erősítővel és beépített, 15 Wattos hangsugárzókkal együtt természetes, mozi minőségű hangzásvilágot produkálnak. A filmeket gyakran megszakító hangos reklámok alatt az automatikus hangerőszabályzó áramkör (AVC) magától csökkenti a hangerőt az elfogadható szintre.

Az új AQUOS televíziók kényelmes kezelhetőséget nyújtanak (az AQUOS link funkció segítségével) minden házimozi komponens számára. Amennyiben az AQUOS-t HDMI csatlakozón keresztül kötjük a lejátszóhoz, az új Sharp BD-HP10S Bluray lejátszójának távirányítója egyben vezérli az XL1E televíziót is.

Az XL1E televíziók a beépített analóg és digitális vevőegységeknek köszönhetően képesek a digitális sugárzás közvetlen vételére külön beltéri egység csatlakoztatása nélkül. Az RS-232C soros interfészen keresztül a tévékészülék számítógépről, szoftveresen is vezérelhető, a számítógépes grafikák pedig az analóg RGB PC bemeneten keresztül jeleníthetőek meg.

Kulcsszavak: LCD HDTV TV Sharp

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50