2,93GHz-es, Core alapú Intel Xeon MP CPU érkezik

Széll Zoltán, 2007. július 27. 13:07

Az Intel az új ’Tigerton’ kódnevű Xeon MP processzor kibocsátásával a Core processzor architektúrát a közepes- és nagy teljesítményű szerverekre is kiterjeszti.

A lapkagyártó felfedte, hogy a Tigerton lapka hivatalos neve ’Quad.Core Xeon 7300-sorozat’. Az új Xeon MP sorozat új lapkakészletet kap, amelynek kódneve ’Clarksboro’. A friss Xeon CPU kétszer nagyobb teljesítményt szállít, mint NetBurst alapú elődje. A Xeon 7300 leggyorsabb változata 2,93GHz-es órajellel dolgozik, de az Intel alacsony-feszültségű processzorokat is szállít, amelyek hőtermelése mindössze 50W. Az új processzor és lapkakészlet együtt a Caneland platformot képezi.

 Az Intel partnerei az első rendszereket már júniusban megkapták. A lapkák nagy mennyiségű szállítása a harmadik negyedévben kezdődik.

 Az Intel reméli, hogy az új Xeon, MP vagy többprocesszoros (multi-processzoros) változata az AMD Opteron lapkák kemény versenytársa lesz, amelyek hatalmas teljesítményt biztosítanak a nagy rendszerekben. Az MP lapkákat négy CPU csatlakozó-aljzatot tartalmazó rendszerekben vagy nagyobb szerverekben használják, amelyek az x86 alapú rendszereknek csak kis hányadát képezik. Azonban az MP rendszerek ára sokkal magasabb, mint a kisebb szervereké, ezért a gyártóknak több bevételt és hasznot generálnak.

 Az MP processzor sorozat bevezetésével az Intel a Core architektúrát teljes termékválasztékára – mobil, asztali, munkaállomás, DP szerver- és munkaállomás, MP szerver – kiterjesztette. A vállalathoz közel álló források szerint az Intel az MP lapkákat rövid időn belül bevezeti.

Kulcsszavak: szerver processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05