A mobilszolgáltatók nagy része betartja a rendelkezéseket, de néhányan még sértik a fogyasztók érdekeit

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 3. 10:23

Egy hónap telt el azóta, hogy hatályba lépett a mobiltelefonos barangolási díjakat esetenként akár 70 százalékkal csökkentő európai uniós rendelet, ezért az Európai Bizottság csütörtökön honlapot nyitott meg, amelyből kiderül, hogy a huszonhét tagállam mobilszolgáltatói mennyire tartják be az új uniós rendelkezéseket.

A bizottság egyelőre arra jutott, hogy a mobilszolgáltatók túlnyomó többsége eleget tesz az európai uniós rendelkezéseknek, vagyis kínálatában szerepel az új Eurotarifa: a külföldről kezdeményezett hívásoknál legfeljebb 0,49 eurós, az ott fogadott hívásoknál pedig legfeljebb 0,24 eurós percdíj áfa nélkül.

A brüsszeli bizottság megfigyelése szerint egyes szolgáltatók már július elején, míg mások csak a július 30-i határidő előtti utolsó pillanatban vették fel kínálatukba az Eurotarifát. Egyes szolgáltatók az európai uniós díjkorlátnál alacsonyabb árakat vagy új barangoló díjcsomagokat is kínálnak. A rendelet végrehajtása a mobilszolgáltatók részéről gördülékenynek bizonyult, noha előfordulnak átláthatatlan ajánlatok, amelyek a fogyasztókat megakadályozhatják az új uniós rendelkezések előnyeinek teljes kihasználásában.

Most, egy hónappal a mobiltelefonos barangolási díjakra vonatkozó európai uniós rendelet hatályba lépése után, az európai fogyasztóknak körülbelül az 50 százaléka már élvezi a jelentős díjcsökkenés előnyei, mondta Viviane Reding, a hírközlésért felelős európai uniós biztos. - Különösen elégedett vagyok azzal, hogy sok mobilszolgáltató már a nyaralási idény elejétől bevezette az új Eurotarifát, és egyesek lényegesen túlteljesítették a rendeletben előírt díjkorlátozást. Csak kevés esetben tapasztaltuk, kirívó ellenpéldaként, hogy a rendelet hatását nem átlátható, sőt, esetleg versenyellenes magatartással próbálják késleltetni. Ezeket az eseteket nagyon alaposan ki kell vizsgálniuk a nemzeti és az európai szabályozó hatóságoknak. Ha bebizonyosodik, hogy a magatartás jogellenes, a barangolásról szóló európai uniós rendelet által kilátásba helyezett szankciók mellett a versenyjogi rendelkezések is teljes szigorral alkalmazhatók - tette hozzá.

A bizottság az európai uniós rendelet alkalmazásának első hónapjában kérdőív útján érdeklődött 95 mobilszolgáltatónál az Eurotarifa felkínálásának és bevezetésének időpontjáról és díjtételeiről. Ez a hónap különösen fontos volt az Európai Unió fogyasztóinak, mivel a mobilszolgáltatóknak július 30-i határidővel kellett a kínálatukba felvenniük az Eurotarifát. Miután az ügyfél elfogadta az ajánlatot, a szolgáltatónak legfeljebb egy hónapja van, hogy elkezdje alkalmazni a díjszabást. Ha a fogyasztó nem tesz semmilyen lépést, akkor szeptember 30-től automatikus az áttérés az Eurotarifára.

Egyes mobilszolgáltatók már július első napja vagy első hetei óta kínálják és alkalmazzák az Eurotarifát, így ügyfeleikre máris jelentősen alacsonyabb díjszabás érvényes. Sőt, az egyik mobilszolgáltató ugyanezt már a rendelet hatályba lépése előtt egy héttel megtette.

A legtöbb mobilszolgáltató automatikusan átállította ügyfeleit az Eurotarifára, így ők a lehető leghamarabb élvezhetik az alacsonyabb díjszabás előnyeit.

A bizottság által felfedezett legolcsóbb Eurotarifa szerint a külföldön kezdeményezett mobilhívás percdíja 31,5 cent, míg a fogadott hívásé 12,6 cent. Ezen kívül néhány mobilszolgáltató olyan különleges csomagokat kínál, amelyek előnyösek lehetnek a gyakran barangoló fogyasztók körének.

Magyarországon azt találta a bizottság, hogy a Pannon és a T-Mobile augusztus 29-től alkalmazza az új tarifát - ez megfelel az uniós átlagnak -, a Vodafone augusztus elsejei kezdése viszont a kivételesen jó kivételek között volt. A Pannon az uniós határértéknél kisebb, a T-Mobile az előírással azonos, a Vodafone részben az előírtnál alacsonyabb percdíjakat kínált.

Másfelől a bizottság a következő visszásságokat tapasztalta:

Egy ciprusi szolgáltató csak augusztus 30-tól veszi fel ajánlatába az Eurotarifát, ezzel egyértelműen megsértve az európai uniós rendeletet, amely szerint erre legkésőbb július 30-ig sort kellett volna keríteni.

Belgiumban egy mobilszolgáltató július utolsó napjaiban szöveges üzenetben közölte ügyfeleivel, hogy szeptember 30-tól automatikusan áttérnek az Eurotarifára. Az ajánlat azonban, amelynek révén a fogyasztók már augusztus 30-tól élhetnének az Eurotarifa lehetőségével, csak a szolgáltató holnapján volt fellelhető.

A Lettországban működő szolgáltatók nem válaszoltak a bizottság kérdőívére. Észtország esetében a bizottsághoz csak egyetlen válasz érkezett be, míg Finnország esetében két szolgáltató adós még válaszával.

A barangolásról szóló európai uniós rendelet értelmében a nemzeti szabályozó hatóságok hathatós és visszatartó erejű szankciókkal léphetnek fel a jogsértőkkel szemben.

A barangolásról szóló európai uniós rendeletet június 29-én tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az június 30. óta az Európai Unió mind a huszonhét tagállamában hatályos.

Kulcsszavak: EU roaming

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09