Canon DC320 kamkorder amatőröknek

Széles Csongor, 2007. augusztus 9. 11:13

Ezen a területen eddig a Sony volt az igazi nyertes és ha jobban megfigyeljük, szinte egyik gyártó sem lendül neki komolyan a trónfosztásnak. Most itt van előttünk a Canon DC320, amely akárhogy is nézzük, nem tud leckét adni a Sony kamkordereknek.

Design

A DC230 méretei ellenére nehéznek mondható, 405 grammnyi alkatrész azonban még levegősen elfér, az 54 x 90 x 128 mm-es MiniDV szabványnak megfelelő vázban. A nagyobb súlynak azonban előnye is van, hiszen a Canon jó fogást biztosít, és nem veszi igénybe a csuklónkat sem. A gombok ergonomikus elhelyezésének köszönhetően jobb hüvelykujjunkkal szinte minden fontosabb gombot elérünk.

Az LCD képernyő a többi kamkorderhez hasonlóan nyílik, rajta a lejátszás/pause gomb mellett gyors lejátszás és visszajátszás gombot is találunk. A szélesvásznú 2,7 inch átmérőjű képernyő 123.000 pixel felbontású, és nagy sajnálatunkra sajnos nem érintőképernyő. Ez komoly hátrányt jelent a Canonnak hiszen szinte manapság szinte mindegyik valamire való kamerának érintőképernyője van. Sajnálat ide vagy oda, érintőképernyő híján a joystikkal kell végig szenvedni az emlékek megörökítését. Egy szó, mint száz: kényesebben is lehetne.

A kamera optikáját egy vázba süllyedő objektívvédő óvja, amely a külső sapkához képes elegánsabb megoldás, ráadásul el sem lehet veszíteni. A sztereó hangszórókat az objektívvédő alatt helyezte el a gyártó. A kihajtható képernyő melletti kisebb rekeszben találjuk a memóriakártya-foglalatot és az AV dugasz helyét.

Tulajdonságok

A kamkorder 35x optikai zoommal és 1000x digitális zoommal domborít. A digitális zoom azonban inkább árt, mint használ, ezért ajánlott azonnal kikapcsolni. Az optikát és a szenzort tekintve a kamkorder 2,6-91mm fókusztávú, f/2,0-f/5,0 rekeszű objektívet kapott. A DC230 alapbeállításon 16:9 arányú szélesvásznú videót rögzít, de természetesen lehetőség van 4:3 oldalarányú videó rögzítésére is.

A felvételeinket egy 3 inches DVD/DVD RW lemezre rögzíthetjük, amelyet a kamkorder képernyőjén azonnal visszajátszhatunk, azonban ha a számítógépen vagy a DVD lejátszón akarjuk megpörgetni a lemezt, előbb végleg rögzítenünk kell az anyagot. A bosszantó az, hogy a véglegesítést kizárólag hálózatra csatlakoztatott kamerával lehet elvégezni, akkumulátorral nem. Ez egy biztonsági megoldás, de néha körülményes is lehet, hiszen több olyan helyzet is adódhat, amikor azonnal véglegesíteni kell az anyagot. De hát ezzel együtt kell élni...

A DC230 több felvétel- és téma móddal rendelkezik: Auto, Program, TV Portrait, Sport, Éjszakai felvétel, Havas táj, Tengerpaart, Naplemente, Lámpafény és Tűzijáték. Ezen túl a felvételek elején két effektet is hozzárendelhetünk a felvételekhez. A többi kamkorderhez hasonlóan állíthatjuk a felvételeket, választhatunk élénk, semleges vagy a bőrtónus visszaadására optimalizált képbeállítást. A DC230-cal két felbontás választható: 1152x864 és 640x480, ugyanakkor videózás közben állóképet is rögzíthetünk.

Teljesítmény

Bár a kamera képstabilizátora megfelelő, a videóklip egyes részei veszítenek a minőségükből, vagy zajosabbnak tűnik a kép. Ezt leszámítva az autofókusz gyorsan dolgozik, ráadásul kézzel is beállíthatjuk az élességet. Nagyon hiányzik azonban az érintőképernyő, amely segítségével ujjbeggyel megmutathatnánk a kamerának, hova élesítsen. A DC230 esetében azonban joystickezni kell.

Optimális fényviszonyok között, napközben jól működik a kis Canon, egyik előnye, hogy ritkán készít túlexponált képeket. A DC230 színhűsége meglepően jó, bár helyenként hajlamos túltelíteni a színeket. Hiányzik azonban az éjszakai felvételekre használható divatos infra felvétel mód. Bár itt is megtaláljuk az éjszakai felvétel módot, amely gyakorlatilag használhatatlanul beégeti a felvételeket. A kamkorder minimális fókusztávolsága 1cm.

A kamkorder hozza a megszokott képmanipuláló funkciókat, a szépia tónust, a fekete-fehér módot és a negatív felvétel módot. Bár néhány effektet a kamerában is el lehet végezni, a jobb minőség érdekében érdemesebb egy komolyabb videószerkesztő programot beszerezni, például az Adobe Premiere Elements programot.

Végszó

A DC230 egy meglehetősen jó kamkorder, főleg azok számára, akik nem a hollywoodi minőséget keresik. Egyszerű automata kamkorderként megállja a helyét, a kezdő amatőr számára sokszor nem is kell több. A baj csak az, hogy ennyi pénzért már jobb felszereltségű kamerát is kaphatunk, amellyel például éjjeli infra feltételeket is készíthetünk, nem beszélve a kényelmes érintőképernyőkről...

Kulcsszavak: Canon kamkorder

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50