25 éves a CD lemez

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 17. 13:05

25 évvel ezelőtt készült el az első CD lemez a Philips németországi üzemében, elindítva azt a sikertörténetet, amely mind a zeneforgalmazást, mind pedig a számítógépes adattárolást forradalmasította.

Az azóta eltelt negyedszázad alatt több mint 200 milliárd CD-t forgalmaztak világszerte, és a digitális letöltések elterjedése ellenére máig ez maradt a meghatározó hordozó a zeneforgalmazásban. Az első kiadott zenei CD egyébként az Abba : The Visitors című lemeze volt 1982-ben, ám a lemeztársaságok eleinte főként a komolyzenei közönséget vették célba, mivel úgy gondolták, leginkább ők ruháznak be szívesen az akkor még meglehetősen drága lejátszókba és lemezekbe a zajmentes hangzás érdekében. Az első Philips CD-lejátszók mintegy 2000 holland forintba kerültek, ami az inflációt is beszámítva ma közel 400 ezer magyar forintnak felelne meg. A készülékárak zuhanásával azonban a CD mindenütt villámgyorsan elterjedt, kiszorítva az analóg barázdás lemezeket, illetve a CD-írás megjelenésével a mágnesszalagos magnókazettákat is. Más kérdés, hogy ma sokan éppen a másfajta hangzás miatt ragaszkodnak vagy találnak vissza ismét a „bakelithez”.

A Philips és a Sony 1979-ben kezdett el dolgozni a CD formátumon, a technológiai újítás mellett azzal a céllal, hogy legalább egy órányi zenét tudjanak egy lemezen tárolni. Érdekesség, hogy végül azért döntöttek a 74 perces terjedelem mellett, mert ez volt az a hosszúság, amin elfért Beethoven IX. Szimfóniájának teljes előadása. Piet Kramer, a Philips optikai csoportjának vezetője a BBC-nek nyilatkozva elmondta, annak idején meg sem fordult a fejükben, hogy a CD-t számítógépes tartalmak tárolására is széles körben fel fogják majd használni.

A másolt CD-k illegális forgalmazása, és főleg az internetes zenekalózkodás jelentősen megingatta a zenei CD-k piacát, ahol az eladások évek óta folyamatosan visszaesést mutatnak. A kiesést egyelőre a hivatalos internetes zeneletöltések sem tudták kompenzálni, habár előrejelzések szerint 2010-re ezek adják majd a teljes legális zeneforgalom 25%-át.

Kulcsszavak: CD DVD

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05