Sharp: jelentős LCD tévészaporulat

Kovács Attila, 2007. augusztus 30. 11:17

„Otthon éppen úgy, mint a moziban” mottóval jelenik meg a Sharp új generációs, XL2E LCD tévésorozata, amely egyszerre nyújt nagy, 1920x1080 pixeles képfelbontást és 100 Hz-es technológiát. Ezek a tulajdonságok garantálják az éles, pontos képmozgást még a gyorsan változó jelenetek esetében is, mindezt 42” (106 cm), 46” (117 cm) vagy akár 52” (132 cm) nagyképernyőn.

A Sharp AQUOS XL2E sorozata teljeskörűen kielégíti a házimoziálmot. Az új, stílusos Full HD készülékek nem csak technológilag nyújtják azt, amire a házimozi szerelmeseinek szíve vágyik. Ezek a televíziók három további sikertermékként csatlakoznak a Sharp Full HD termékkínálatához, a 42”, a 46” és az 52” képátmérőjükkel. Emellett mindhárom készüléket beépített 100 Hz technológiával, nagyon rövid válaszidővel és számtalan csatlakozási lehetőséggel látták el.

Az új, különlegesen vékony tévé teret enged a képnek. A képernyőátmérő nőtt, de a televízió külső méretei alig változtak, ezáltal a LC-46XL2E típusú televízió külső méretei alig nagyobbak, mint a Sharp korábbi, 42” képernyő-átmérőjű készülékeié.

A 100/120 Hertz-es megduplázott képfrissítési frekvencia és a Sharp Quick Shoot technológiája maximális képi élességet és részletességet kínál még a gyors jelenetek esetében is. Az AQUOS XL2E tévé kompatibilitása a 24p teljes képernyő-feldolgozás, lehetővé teszi, hogy a képkonvertálás bármilyen vesztesége nélkül, pontosan azt lássuk, amit a hollywoodi kamerák rögzítettek. A képek pont annyira élethűek, mint ha az ember ott ülne a kanapén, szemben a színészekkel. Azokat a filmeket, amelyeket 24 képkocka/másodperc technológiával rögzítettek, átjátsszák 24p kompatibilis lejátszókra, mint például a Sharp új, BD-HP20S típusú Blu-ray lejátszója és ezeket a tévé automatikusan felismeri. A gyorsabb képfrissítési frekvenciával összhangban az XL2E tv-k a filmkockák nagyon rövid setup idejében is megmutatják erősségüket. A sorozat mindegyik tévé készüléke négy milliszekundumos válaszidővel rendelkezik. A 10000:1 kontrasztarány for dinamikus mértéknél vagy 2000:1 a panel kontrasztnál egyértelművé teszik ezeknek a tévének a mérföldkő szerepét az LCD tv-piacon. A 10-bit jelfeldolgozás növeli a megmutatható színek palettáját, és lehetővé teszi, hogy a kép még pontosabb színösszetevőkből álljon.

A tévék DVB-T és analóg tunerrel, továbbá YUV csatlakozóval, VGA bemenettel és három HDMI csatlakozóval felszereltek, a még rugalmasabb házi szórakoztatásért. A beépített CI kártyának kialakított hely a fizetős televíziók adásának fogását is lehetővé teszi. Az adapterek alkalmazkodnak az új, HDMI 1.3 közvetítési sztandardhoz és minőségromlás nélkül vissza tudják játszani az audio- és hangjeleket olyan nagy felbontású eszközökről, mint a Blu-ray lejátszó, vagy a HD lejátszó konzol.

Az XL2E TV magas színvonalú hangrendszere SRS tru Surround hangminőséget nyújt, és ennek köszönhetően kiváló „mozi a kanapén” hatást teremt. A digitális erősítővel ezek az LCD tévék maximális zenei hangerő teljesítményt nyújtanak kétszer 15 wattban. A reklámidő alatt az automatikus hangerő-szabályozó (AVC) magától a film hangerejére halkítja a reklámot, amely különben hangosabban szólna, mint az adás.

Az AQUOS link funkció segítségével az új AQUOS tévék a házimozirendszerek kényelmes irányítóközpontjává válhatnak. A funkció segítségével az olyan csatlakoztatott AQUOS lejátszórendszer, mint például az új BD-HP20S típusú Sharp Blu-ray lejátszó a HDMI-n keresztül könnyen és kényelmesen vezérelhető az XL2E tévék távirányítója segítségével. Ezáltal nem lehet összekeverni, hogy melyik távirányító melyik készülékhez tartozik.

2007 őszétől a sorozat összes készüléke ( LC-42XL2E, LC-46XL2E és LC-52XL2E)  megvásárolható lesz. Az árakról a gyártó még nem nyilatkozott.

Időközben a Sharp a minőségi LCD tévék iránt érdeklődő fogyasztói réteg számára különböző képernyőátmérővel – 32” (80 cm), 37” (94 cm), 42” (106 cm), 46” (117 cm) és 52” (131 cm) kínál Full HD felbontású, különlegesen vékony vázzal rendelkező készülékeket.

Technikai szempontból sem maradt kérdés az LC-32X20E és a sorozat további négy modelljével kapcsolatosan. Az új sorozat készülékei támogatják a 24p teljes képernyő-megjelenítést, azt a formátumot, amelyben a mozifilmeket is rögzítik. A HDTV 1920x1080 pixeles felbontása, amely támogatja a 1080p-vel kombinált 2,000:1 vagy 10,000:1 (dinamikus kontraszt előny) kontrasztarányt, kiváló képminőséget biztosít még közeli képeknél is. A 42”, 46”, illetve 52” készülékek négy milliszekundumos, míg a 32” és 37” X20E LCD tévék hat milliszekundumos válaszidővel rendelkeznek. A Sharp Quick Shoot technológiája, amely a sorozat mindegyik készülékében megtalálható, garantálja a megfelelő élességet, beengedve ezzel Hollywoodot a szoba négy fala közé.

Az X20E tévéknél az automatikus hangerő szabályozónak köszönhetően a reklámok hangereje azonos a filmek hangerejével. Az AVC funkció a reklámok hangerejét a filmek hangerejéhez igazítja. Emellett az új LCD televíziók gazdag hanggal rendelkeznek, amire garancia a digitális erősítő és a kétszer 15 wattig terjedő hangszórórendszer. A tiszta hang funkció segítségével a hangsorok még tisztábban szólalnak meg.

A csatlakozási lehetőségek az X20E sorozatot teljes körű multimédiás eszközzé teszik. Mindegyik tévé rendelkezik több, mint három HDMI bemenettel, HDCP-vel, amely csatlakozást biztosít a HD forrásokhoz, két scart csatlakozóval, YuV csatlakozóval és CI kártya számára biztosított csatlakozóval, hogy a készülékkel fizető televízió adása is fogható legyen. A Sharp a beépített DVB-T tunert kötelező jellegűnek tekinti.

A 176 fokos széles látószögnek és a fekete TFT LCD panelnek köszönhetően a kép hegyes szögből is élvezhető anélkül, hogy változnának a színek, csökkenne a kontraszt vagy torzulna a visszaverődés.

2007 őszétől megvásárolható az öt új Full HD AQUOS modell, az LC-32X20E, LC-37X20E, LC-42X20E, LC-46X20E és a LC52-X20E. Az árakat a gyártó az elkövetkezendő hetek folyamán jelenti be.

Kulcsszavak: Sharp TV

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB E-mobility a SMART márkájú villanyautót vásárlók otthonában kínál járműtöltési megoldást

A járművezetők régóta élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a járművüket már a vásárlás helyszínén testre szabhatják. Az új, prémium kategóriás, intelligens, teljesen elektromos hajtású SMART autómárkával ezt a választási lehetőséget és rugalmasságot most az otthoni töltő telepítésére is kiterjeszthetik, és az ABB E-mobility által nyújtott otthoni fulfillment (rendelésteljesítési) szolgáltatásnak köszönhetően könnyedén megszervezhetik a telepítést.

2024. március 25. 10:28

Átadták Magyarország legnagyobb autótöltő állomását

A Metrodom, a Smart Digital és a KIA  közös Metrodom IN/Charge esemény keretében adta át Magyarország eddigi legnagyobb autótöltő állomását a Metrodom River mélygarázsában. A lakópark több ütemben fejlesztett töltési infrastruktúrája összesen 336 EV autó töltésére lesz képes világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel.

2024. március 23. 13:55

Erősödő partnerség a BMW-vel

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

2024. március 21. 14:43

A Continental nyári gumiabroncsa elnyerte az Auto Bild legjobb értékelését

A Continental PremiumContact 7 abroncsa „Példás" minősítést nyert el a német Auto Bild szaklap által legutóbb közzétett teszten (24/03/07. szám), melyen 54 másik nyári autógumit vizsgáltak. A 205/55 R 16 méretű nyári modelleket egy VW Golf VIII-on tesztelték. Az Auto Bild szerkesztői értékelésükben a következőket írták a PremiumContact 7-ről: „Prémium futófelületi mintázat, példaértékű teljesítmény vizes és száraz úton egyaránt, a legrövidebb vizes és száraz féktávolság, jó futásteljesítmény". A Continental Uniroyal márkájú RainSport 5 abroncsa „kielégítő” minősítést kapott a vizes időjárási körülmények között tanúsított tulajdonságainak köszönhetően.

2024. március 19. 14:43

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05