Vártnál magasabb profit a Dell-nél

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 3. 19:44

A világ második legnagyobb személyi számítógép gyártójának számító Dell a várakozásokat jóval felülmúló nyereségről számolt be a májustól júniusig tartó negyedévre vonatkozóan.

A Dell pénzügyi évében a második negyedévnek számító periódusban a vállalat 733 millió dollár nyereségre tett szert, szemben az egy évvel korábbi 502 millióval. A teljes bevétel elérte a 14,77 milliárd dollárt, míg tavaly ilyenkor ennél kevesebb, 14,1 milliárd volt. A profit részvényekre lebontva 32 cent, míg elemzők becsléseikben 30 cent körüli nyereséggel számoltak papíronként. Michael Dell vezérigazgató a közzétett számadatokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok csekély mértékben köszönhetők a még csak az elején tartó átszervezési folyamat eredményeinek, a növekedés hátterében ugyanis nagyrészt az alkatrészárak csökkenése áll. Ez a kedvező folyamat azonban az év vége felé lassulni fog, azaz a profit sem növekszik majd a mostanihoz hasonló mértékben.

A Dell valóban még csak az elején tart egy nagyszabású átszervezésnek, amelynek részeként a munkaerő mintegy 10%-át tervezik elbocsátani. A cég emellett olyan változtatásokat vezetett be, mint a nyitás a hagyományos kiskereskedelmi csatornák felé, illetve az AMD processzorral, vagy Linux rendszerrel ellátott PC-k forgalmazása. A jó pénzügyi eredmény ellenére a vállalat az utolsó negyedévben is veszített piaci részesedéséből Észak-Amerikában, ráadásul a pénzügyi botrány sem igazán jó reklám a cégnek. A Dell ugyanis néhány nappal ezelőtt, a márciusban napvilágot látott könyvelési hiányosságok nyomán lefolytatott belső vizsgálat eredményei alapján beismerte, hogy 4 éven át folyamatosan, a valósnál összesen 150 millió dollárral több bevételről számolt be. Valótlan számokat a vizsgálat szerint csupán egyszer könyveltek, a bevett gyakorlat inkább az volt, hogy rendszeresen az adott időszakban még nem befolyt bevételeket tüntettek fel a mérlegben.

Kulcsszavak: +céginfo Dell

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09