Ovi márkanevet vezet be mobil internetes szolgáltatásaira a Nokia

Kovács Attila, 2007. szeptember 6. 14:21

Greig Williams, a Nokia magyarországi vezetője sajtótájékoztató keretében mutatta be ma az Ovit (finnül "ajtót" jelent), a vállalat új internetes szolgáltatásokhoz kapcsolódó márkanevét. Az Ovival a Nokia kiszélesíti kínálatát – a mobil eszközök mellet internetes szolgáltatások széles skáláját kínálja. A sajtótájékoztatón Dankovics Tamás a Nokia szintén néhány napja bejelentett két új zenei (5310 és 5610), illetve három új Nseries (N81 és N81 8GB, ill. N95) mobilkészülékének főbb jellemzőit ismertette.

Az Ovi részeként Williams bemutatta a Nokia Music Store (zenebolt) és az N-Gage szolgáltatást, amelyekkel egyszerűen felfedezhetők, kipróbálhatók és megvásárolhatók számos előadó és kiadó zenéi és játékai, ideértve a csak a Nokián keresztül beszerezhető exkluzív tartalmakat is. Az Ovi égisze alatt a térképeket, városi útikalauzokat és még sok egyebet is közvetlenül a kompatibilis mobilkészülékeken kínáló navigációs szolgáltatás, a Nokia Maps is elérhető. A Nokia a következő hónapok folyamán további internetalapú szolgáltatásokkal kívánja szélesíteni az Ovi kínálatát.

A Nokia múlt heti londoni Go Play rendezvényén a Nokia elnök-vezérigazgatója, Olli-Pekka Kallasvuo mutatta be az ottani ügyfeleknek az Ovit és az új Nokia szolgáltatásokat, és arról is beszélt, hogy a Nokia hogyan látja internetes vállalatként elképzelt jövőjét: „Az ipar haladási irányát az internetalapú élmények jelölik ki, és a Nokia számára az Ovi jelenti az internet és a mobilitás összekapcsolását. Ezt az utazást az év elején a navigációs szolgáltatásainkkal kezdtük meg, most pedig az összes szolgáltatásunkat egyetlen, márkanévvel ellátott ajánlatban fogjuk össze: a Nokia Oviban. A következő 12 hónap során az Oviba újabb felhasználói felületre szánt elemeket, szolgáltatási csomagokat és internetes közösségeket vonunk be".

Az Ovi (http://www.ovi.com) kapu a Nokia internetes szolgáltatásaihoz, többek között a Nokia Music Store-hoz, a Nokia Maps-hez és az N-Gage játékokhoz. Emellett az internetes közösségek felé is ajtót nyit, így a felhasználók közvetlenül egy Nokia mobiltelefonról vagy egy személyi számítógépen keresztül egyetlen helyen hozzáférhetnek tartalmaikhoz, társaságukhoz és kapcsolataikhoz. Az Ovi.com első változata a tervek szerint 2007 utolsó negyedévében indul be angol nyelven, míg a további funkciók és nyelvváltozatok indulása 2008 első félévében várható.

A Nokia Music Store (http://music.nokia.com) világszerte a leghíresebb előadók, független kiadók illetve helyi művészek széles skálájának több millió felvételét kínálja. Az üzlet asztali számítógéppel vagy egy kompatibilis Nokia készülékkel, például a Nokia N81-el vagy a Nokia N95 8GB multimédiás számítógéppel érhető el. Felkutathatunk új zenéket, megvehetjük a nekünk tetsző dalokat, vagy felrakhatunk egy később letöltendő számot a kívánságlistára. A megvásárolt dalokat könnyen átküldhetjük a mobilkészülékre, a beépített zenelejátszóval pedig menet közben is összeállíthatunk zenei válogatást és rendezhetjük a zenegyűjteményünket.

A Nokia Music Store teljes körű dal-streaminget kínál a személyi számítógépen, emellett egy-egy szám vagy egy egész album megvásárlását is lehetővé teszi. A dinamikus ajánló-motor és a műfajalapú instant zenelisták révén megnézhetjük, mások mit hallgatnak. A zenebolt ősszel a legfontosabb európai piacokon nyílik meg, és a következő hónapok folyamán pedig újabb üzletek kezdik meg működésüket. Európában egy szám 1 euróba kerül, míg az albumok ára 10 euróról indul, a személyi számítógépes streaming letöltés havi előfizetési díja pedig 10 euró.

Az N-Gage segítségével egyszerűen, közvetlenül a kompatibilis Nokia készülékről megtalálhatjuk, kipróbálhatjuk és megvásárolhatjuk a kiváló minőségű játékokat. A kompatibilis Nokia készüléken az N-Gage alkalmazást kiválasztva megnézhetjük a kapható játékok előzeteseit, kapcsolatba léphetünk barátainkkal, kritikákat olvashatunk és ingyenes demoprogramot tölthetünk le. A játékokért egyszerűen, hitelkártyával vagy a havi telefonszámlával együtt fizethetünk. A játékfejlesztő cégek, például az Electronic Arts és a Gameloft legnépszerűbb játékaikat teszik elérhetővé az N-Gage-en. Az alkalmazás a tervek szerint 2007 novemberétől lesz letölthető a http://www.n-gage.com címen.

Előadása során Williams kitért rá, hogy a világon található 3 milliárd mobilkészülékből 900 millióan a Nokia eszközeit használják. Továbbá: manapság a finn multi naponta összesen 1 millió mobilkészüléket szállít a világ különböző piacaira. 40 millió készülékkel 2006-ban a Nokia az ún. "konvergens mobilok" vezető szállítja volt.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50