Megérkeztek az Intel Core 2 Xeon MP 7300 szerver CPU-k

Széll Zoltán, 2007. szeptember 6. 18:33

Az Intel Corporation bevezette az ipar első négymagos processzorát, amelyet kimondottan a többprocesszoros szerverekhez és olyan alkalmazásokhoz fejlesztett, melyek nagy teljesítményt, megbízhatóságot és méretezhetőséget igényelnek. Az ilyen alkalmazások jellemzően virtualizált környezetben futnak és szerverkonszolidációhoz, adatbázis-kezeléshez, vállalati erőforrás tervezéshez, valamint üzleti intelligencia műveletekhez használják őket.

A Quad-Core Xeon 7300 sorozat hat processzora több mint kétszer nagyobb teljesítményt és háromszor nagyobb teljesítmény/watt értéket kínál, mint a vállalat előző generációs kétmagos termékei. A vállalat ezzel kevesebb, mint 15 hónap alatt befejezte a teljes áttérést az energia-hatékony Core mikró-architektúrára. A platform hatékony energiafelhasználása és fokozott virtualizációs képességei együttesen jelentős mértékben csökkentik a birtoklási költségeket (TCO).

Az energia-takarékos 7300 sorozatú processzorok frekvenciája 2,93GHz-ig, hőtermelése 130W-ig terjed. Ezek közül négy 80 wattos, egy 50 wattos. Az utóbbi (1,86GHz) változat négyfoglalatos pengeszerverek és nagysűrűségű állványos, vagy szekrénybe  szerelt szerverekhez használható.

Az Intel 7300-as lapkakészlet Adatforgalom Optimalizációval (Data Traffic Optimizations) kiegyensúlyozott platformot nyújt számos olyan új technológiával, amelyek gyorsítják az adatáramlást a processzorok, a memória és az I/O egységek között. A négy darab 2,40GHz-es Intel Xeon E7340 processzorral szerelt HP ProLiant BP680c penge kiszolgálója 3500 SD-felhasználóval új rekordot állított fel az SAP Sales and Distribution (SD) benchmark tesztjében.

„Az Intel Xeon alapú többprocesszoros szerverek adják a vállalat gerincét” – mondta Tom Kilroy, az Intel alelnöke és egyben a Digital Enterprise Group (Digitális Vállalat Csoport) társigazgatója. „Az új Xeon 7300-as sorozattal az Intel új fejezetet nyit a teljesítmény és a wattonkénti teljesítmény terén, illetve lehetővé teszi az Intel Core mikró-architektúra térnyerését a korábbi modelleknél is kevesebb energiát igénylő innovativ négyfoglalatos, 16 magos penge rendszerekben. Egyszerűen elképesztő!”

Az Intel Core mikró-architektúra a négymagos teljesítménnyel ötvözve és high-end szervereknél alkalmazott Intel virtualizációs technológia együttesen biztosítják a felhasználóknak az ideális platformot virtualizációhoz és szerver konszolidációhoz.

A magok számának megduplázódása mellett a 7300-as sorozat és az Intel 7300-as lapkakészlet akár négyszeres memóriakapacitást kínál az előző többprocesszoros platformokhoz képest, ami így magasabb fokú konszolidációt tesz lehetővé, azaz kisebb hely- és energia-igény jellemzi és az üzemeltetés költségei is alacsonyabbak.

A Xeon 7300 bevezetésével a felhasználók egyesíthetik az Intel Core mikró-architektúra alapú szerver erőforrásaikat egy dinamikus virtuális szerver infrastruktúrában, függetlenül attól, hogy egy- két- vagy többprocesszoros megoldásokról van szó. Így megvalósulhat a valósidejű virtuális gép migráció (live virtual machine migration), és fejlődhetnek az olyan szolgáltatások, mint hiba esetén történő „átterhelés”, a terhelés kiegyensúlyozás, kárhelyreállítás és a szerverkarbantartás. A korábban bejelentett Intel VT FlexMigration segíti majd az Intel következő generációs 45nm-es Core mikró-architektúra alapú platformjainak zökkenőmentes csatlakoztatását.

 A négymagos Intel Xeon Processor 7300 sorozat alapjain nyugvó szerverek a korábbi generációhoz képest 167 százalékos teljesítménynövekedést jelentő virtualizációs képességekkel bírnak. Ezt az eredmény a Virtual Iron 4.0 szoftvernél a vConsolidate benchmark futtatásával érték el.

 Az 50 wattos, magonként 12,5 wattos processzor párhuzamos megjelenése elő fogja segíteni az energia-hatékony és ultra-sűrű gépek, mint például a négyfoglalatos penge- és sűrű állványba szerelt szerverek terjedését. Az Intel emellett nagyobb memória támogatásával akár 32 utas méretezhetőséggel segíti az üzleti hatékonyságot.

 A négymagos Intel Xeon 5300-as sorozatra támaszkodva az új, Intel Xeon 7300-as sorozat világcsúcsot döntött a fontosabb iparági szabvány teljesítmény-benchmark értékeléseken:

 A HP számos világrekordot tudhat magáénak, amit a HP ProLiant DL580 G5 szerverrel ért el. Az adatbázis teljesítményt mérő TPC-C benchmarknál a HP a Microsoft SQL Server Database futtatása során a következő értékekkel döntötte meg a korábbi rekordot: 407079.tpmC, mindezt 1,71 dollár/tpmC értékkel. Az ERP (vállalat-irányítási rendszer) teljesítményt mérő SAP-SD benhmarknál az új rekord 3705 SD felhasználó volt. A webkiszolgáló teljesítményt mérő SPEC web2005 benchmarknál a HP minden idők legjobb eredményét birtokolja, ami ebben az esetben: 30261.

 Az egész számos aritmetika teljesítménymérő SPECint_rate_base2006 benchmark az IBM System x3850 M2 Server esetében 184-et mutatott, ami szintén világrekord.

 Ugyanennél a teljesítményértékelő szoftvernél, ahol az egész számos aritmetikai teljesítményt „peak” (csúcs) módban mérték, a Lenovo R630 G7 szerver esetében a „mutató” 214-nél állt meg, ami egy újabb világrekord.

 Az elkövetkező napokban, hetekben várhatóan több mint 50 gyártó jelenti be a Xeon 7300 processzorsorozaton alapuló szervereit, köztük a Dell, Egenera, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Hitachi, HP, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Sun, Supermicro, Unisys és a Verari. Az ezen processzorokon alapuló komplett platformokat kereső viszonteladók számára az Intel az Intel S7000FC4UR szerver platformot kínálja. A platform erős, skálázható teljesítményű, növelhető kapacitással bír és bizonyítottan vállalati szintű megbízhatóságot nyújt a virtualizácóhoz és konszolidációhoz.

 Több szoftvervállalat is támogatja a Xeon 7300 alapú platformokat, melyek előnyei például a virtualizációt és a méretezhetőséget kihasználó innovatív megoldások. Közéjük tartozik például a BEA, Microsoft, Oracle, SAP és a VMware, illetve a Solaris operációs rendszer és rajta futó alkalmazások ezrei, amik máris használják az Intel 7300-alapú platformok piacvezető teljesítményét, így kínálva döntő fontosságú, vállalati UNIX OS operációs rendszert az Intel Xeon processzor alapú szerverekhez.

 Az új processzorok ára 1000 darab vásárlása esetén 865 dollártól 2301 dollárig terjed a sebességtől és funkcióktól függően.

Az Intel a négymagos 7300-as sorozatú processzorok mellett kétmagos 7200 sorozatú lapkákat is bejelentett. Az új processzorok fontosabb paramétereit táblázat mutatja be.

Kulcsszavak: Intel processzor szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09