25 wattos mobilprocesszorok és négymagos lapkák noteszgépekhez

Széll Zoltán, 2007. szeptember 9. 15:11

A lapkagyártó óriás 2008.-ban alacsonyabb energia-igényű standard lapkákat és négymagos mikroprocesszorokat bocsát ki a hordozható számítógépekhez. Mind a két megoldás növeli a noteszgépek teljesítményét, és sikeresen növelheti a 45nm-es gyártás-technológia gyors emelkedését.

Az alacsonyabb energia-igényű mikroprocesszorok kevesebb hőt termelnek, ami a noteszgép-gyártók számára lehetővé teszi kisebb, vékonyabb és hosszabb üzemidejű noteszgépek bevezetését. A telepek üzemidejének növeléséhez az Intel partnereivel szorgalmazza a noteszgépek egyéb komponensei energia-felvételének csökkentését is (pl: lapkakészletek, grafikus alrendszerek, LCD képernyők, merevlemezes- és optikai meghajtók). Az Intel a tervek szerint a következő évben bevezet egy új 25W-os kétmagos lapkát. A lapkagyártó óriás 44W-os négymagos lapka bevezetését is tervezi, amellyel a nagy teljesítményre vágyó felhasználók igényeit igyekeznek kielégíteni.

 Jelenleg az Inteltől megvásárolható kétmagos Core 2 Duo processzorok hőtermelése (TDP) 34-35W, amely sokkal magasabb, mint a 25W-os (TDP) Intel Pentium M lapkáké, amelyeket a vállalat 2-3 évvel ezelőtt szállított. A magasabb energia-igényű processzorok és egyéb komponensek csökkentik a telepek élettartamát. További hátrány, hogy a magas TDP-vel rendelkező lapkák sokkal bonyolultabb hűtőrendszert igényelnek. Ezért a noteszgép gyártók alacsony feszültségű processzorok – LV, ULV -használatával igyekeznek csökkenteni az energia-felvételt.

 Az Intel a ’Montevina’ kódnevű mobil platformmal együtt vezeti be a ’Penryn’ kódnevű kétmagos processzorokat 25W és 35W hőtermeléssel, amelyek lehetővé teszik a noteszgépek teljesítményének növelését, valamint a noteszgépek vastagságának és súlyának csökkentését a komplexitás vagy az ár növelése nélkül. Az új mobil lapkák 45nm-es technológiával készülnek és 2008. második negyedévben érkeznek. Az új mobil CPU sorozat kezdetben három lapkát – 2,13GHz, 2,40GHz, 2,53GHz – foglal magába, amelyek 3MB L2 gyorsító-tárat és 1066MHz-es processzorbuszt tartalmaznak.

 Az Intel további nagy teljesítményű mobilprocesszorok bevezetését is tervezi. Ilyen lesz például a négymagos Intel Core 2 Extreme lapka hordozható PC-khez. A lapka 12MB L2 gyorsító-tárat és 1066MHz-es PSB-t tartalmaz, hőtermelése 44-45W. Az első négymagos mobilprocesszor előreláthatóan 2008. második felében lesz kapható.

Kulcsszavak: Intel processzor notebook

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50