A Microsoft ismét veszített az EU-val szemben

Genda Csongor Zoltán, 2007. szeptember 17. 14:03

A luxembourgi Elsőfokú Bíróság elutasította a Microsoft Európai Bizottság három évvel ezelőtti ítélete ellen benyújtott fellebbezési kérelmét, és jogerősnek találta az akkor kiszabott büntetést.

Az amerikai szoftveróriásnak újabb vereséget kellett elszenvednie az EU-val szemben, ugyanis az ügyben ítélkező 13 döntéshozó úgy találta, hogy 2004-ben jogosan marasztalta el az EB a redmondi vállalatot, így jogos a közel 500 millió eurós bírság is. Az Elsőfokú Bíróság tagjai úgy vélik, hogy a Microsoft valóban visszaélt vezető piaci helyzetével, és egyetértettek azzal a korábbi döntéssel is, miszerint a vállalat ki kell, hogy adja a konkurens szerver operációs rendszereket fejlesztő cégeknek az interoperabilitást lehetővé tévő információkat, valamint a Media Player nélküli Windows-verzió forgalomba hozatalával kapcsolatos határozatokat is helyénvalónak találta a luxemburgi testület.
Mivel azonban a Microsoft nem tett maradéktalanul eleget a 2004-es ítéletnek, az EB tavaly nyáron újabb 280 millió eurós pénzbírsággal sújtotta a szoftvercéget.

A Microsoft az Elsőfokú Bíróság mostani döntését megfellebbezheti. A redmondi vállalat vezető jogásza, Brad Smith kijelentette, hogy először alaposan áttanulmányozzák az ítéletet, és csak azután határoznak az újabb kereset benyújtásáról. Az EB üdvözölte a számára kedvező döntést.

Kulcsszavak: EU jog Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50