2,5 millió eurós bírság illegális szoftverhasználatért

forrás Prim Online, 2007. szeptember 18. 12:17

A BSA a napokban írta alá azt a megállapodást, melynek értelmében az eddigi legmagasabb összegű, 2,5 millió euró értékű, peren kívüli egyezséget köt a szervezet egy nemzetközi médiavállalattal, amelynél jelentős hiányosságokat találtak a szoftverlicencek terén. Miután az Adobe, az Autodesk, az Avid és a Microsoft nevében a BSA büntetőjogi feljelentést tett, a médiacég az illegális szoftverhasználat következtében most jelentős többletköltségekkel kénytelen szembenézni.

A BSA bejelentésének eredményeként a rendőrség razziákat tartott a vállalat épületeiben és lefoglalta annak vagyontárgyait. A tavalyi évben végzett házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták a vállalat – amelynek nevét jogi megfontolásból nem hozzák nyilvánosságra – összes személyi számítógépét. A BSA összehangolt vizsgálatot indított a vállalat más országokban működtetett egységeinél is, hogy feltárja a licenc előírásoknak meg nem felelő hiányosságokat. A jogi eljárás eredményeként arra kötelezték a vállalatot, hogy távolítsa el a rendszereiről az összes illegálisan használt szoftvert, és vásárolja meg a megfelelő licenccel azokat a szoftvereket, amelyeket a jövőben használni kíván. Ugyanakkor tekintélyes nagyságrendű bírság megfizetésére is kötelezték a céget, kártérítésként a hosszú ideig történő illegális használat miatt.

Egy az érintett céget képviselő, névtelenséget kérő forrás szerint: „Ez a helyzet azért állt elő, mert egyetlen személyt bíztunk meg azzal, hogy biztosítsa a jogkövető használatot, és egyszerre minden telephelyünkön irányítsa szoftvergazdálkodásunkat. Mindez ráadásul egy olyan időszakban, mikor a vállalatnál gyors ütemű expanzió zajlott. A cég vezetését megdöbbentette a helyzet súlyossága, és elismerte, hogy a megfelelő szoftvergazdálkodást szolgáló eljárások és eszközök alkalmazásával ez az egész elkerülhető lett volna.”

A BSA nemzetközi végrehajtó eljárásának eredményeként a felek végül peren kívüli megállapodást kötöttek, valamint jövőbeli együttműködésben és rendszeres auditálásokban egyeztek meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09