IDF 2007 ősz, 2. nap: mobiltervek

Széll Zoltán, 2007. szeptember 20. 12:33

Az Intel IDF 2007 ősz fejlesztőkonferencia második napjának nagy érdeklődéssel várt egyik plenáris előadója David Perlmutter, az Intel alelnöke és a mobilcsoport vezérigazgatója volt, aki a vállalat következő évi mobilterveiről - WiMAX, processzorok, lapkakészletek, kézi eszközök - beszélt.

Az új energiahatékony processzorok a korábbiaknál kisebb és hosszabb működési idejű eszközök bevezetését teszik lehetővé. Ezek az eszközök könnyen csatlakoztathatók az internethez és az alkalmazások széles körét támogatják.

Az Intel új ’High-k’ (magas-k) fémkapus szilíciumtechnológián alapuló fejlett mobilprocesszorai rendkívül energiatakarékosak, ami növeli a telepek élettartamát. Perlmutter bemutatta a 45 nm-es Hi-k kétmagos mobilprocesszort, amelynek kódneve Penryn, és grafikus növekményeket, amivel felfrissítették a Centrino Duo alapú noteszgépeket ilyen irányú képességeit.

Az Intel 2008-ban vezeti be a Montevina processzortechnológiát, amely a Penryn processzoron alapul. Ez a technológia minden méretű noteszgépben - a mininoteszgépektől kezdve a teljes méretűekig - használható. A Montevina integrált HD-DVD/kék-sugár támogatást tartalmaz, de támogatja a következő generációs adatkezelést, valamint a biztonsági jellemzőket is. A Montevina az Intel első Centrino processzor technológiája noteszgépekhez, amely támogatja az integrált WiFi és WiMAX vezeték nélküli technológiákat a szélessávú vezeték nélküli kommunikációhoz.

A mobil WiMAX támogatja a több megabites sebességet, a nagyobb áteresztőképességet, valamint a vezeték nélküli hálózatok széles választékát, és lehetővé teszi a HD videók, zenék, fényképek és egyéb nagy adatfájlok letöltését. Perlmutter három mobil jármű segítségével demonstrálta a mobil WiMAX képességeit.

Ezt követően Anand Chandrasekher, az Intel alelnöke és az "ultra mobilcsoport" vezérigazgatója a személyi mobilinternet-eszközök fejlődéséről beszélt. Bemutatta az Intel szilícium úti térképét, amely radikális csökkenést jelez az energiaigényben és a tokok méretében. Az Intel együtt dolgozik több iparvezető gyártóval a MID és az UMPC (ultra mobil PC) kategóriákban.

Az Intel 2008 első felében megkezdi az olyan eszközök szállítását, amelyek az első, kimondottan a MID és UMPC eszközökhöz fejlesztett ’Menlow’ platformon alapulnak. A Menlow alapú eszközök 10-szer kevesebb energiát igényelnek, mint az első UMPC-k. A Menlow platformot 2009-ben a következő generációs ’Moorestown’ követi, amely az energiafelvétel további csökkentésével, egy nagyságrenddel növeli a telepek élettartamát.                 

A Menlow a ’Silverthorne’ processzoron alapul, amelynek komponensei az Intel 45 nm-es Hi-k alacsony energiafelvételű, mikroarchitektúra alapú processzor és a következő generációs lapkakészlet. A Menlow jellemzője még az opcionális szabványosított kommunikációs képesség (pl. Wi-Fi, 3G és WiMax), amely a nagy sávszélességű hálózatokon keresztül a korábbiaknál nagyobb élményt biztosít a felhasználóknak. Az Intel már számos ilyen készüléket fejlesztett, amelyeket itt be is mutatott.

Chandrasekher egy rövid bepillantást adott a Moorestown „belsejébe”, amely egy SoC (szilicium-on-computer) lapkát tartalmaz. A SoC a CPU-t, a grafikát, a videót és memóriavezérlőt egyetlen lapkán kombinálja. A Moorestown alapú MID eszközök nyugalmi energiafelvétele tétlen állapotban 10-szer alacsonyabb, mint a 2008-as Menlow konstrukcióké. Ezek a tulajdonságok növelik a telepélettartamot és csökkentik a méreteket. Piaci jelenség, hogy gyorsan nő a MID és az UMPC kategóriák forgalma.

Kulcsszavak: Intel IDF processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50