Az európaiakat (egyelőre) nem érdekli a mobiltévé

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 24. 21:18

A Gartner felmérése szerint az európaiaknak alig 5%-a szeretne az elkövetkező egy évben tv-adásokat vagy más mozgóképes tartalmakat nézni a mobiltelefonján, ami meglehetősen sokkoló hír a bevételekre szomjazó szolgáltatók számára.

Carolina Milanesi, a Gartner elemzője szerint a közömbösség vagy elutasítás mögött praktikus okok állnak: a megfelelő vizuális élményt kínáló készülék ugyanis túl nagy kellene, hogy legyen, míg a többség által optimálisan kis méretűnek elfogadott mobilokon nem fér el élvezhető tévézést kínáló képernyő. A Távol-Keleten úgy tűnik, hogy az emberek kompromisszumkészebbek ezen a téren, mivel ott 20% fejezte ki érdeklődését a mobiltévé iránt. Igaz persze, hogy például Dél-Koreában a Samsung sorra jelenteti meg a DMB-tévés készülékeket, és emellett a szabad frekvenciák kiválasztása is probléma-mentesebb.

Európában jelenleg 3 országban működik üzleti célú mobiltévé-szolgáltatás, míg további legalább 14 helyen tesztelés zajlik. Ázsiában ugyanakkor a fejlettebb országok (Dél-Korea, Malajzia) mellett olyan fejlődő államokban is beindult már a DVB-H szolgáltatás, mint India és Vietnam, jövőre pedig Indonézia és a Fülöp-szigetek is belépnek a sorba. Európában gondot jelent, hogy hiányoznak az egységes üzleti modellek és a szabadon hozzáférhető frekvenciák, akárcsak az általánosan elfogadott technológiai szabvány.

Ez utóbbi vonatkozásában az EB – pontosabban Viviane Reding, távközlési és informatikai Biztos – szokásához híven igen keményen lépett fel, amikor hivatalos közleményében a Nokia által, az EU közel 40 millió eurós támogatásával fejlesztett DVB-H egységes mobiltelevíziós szabvánnyá tétele mellett foglalt állást. A ’90-es években a bizottság ugyanígy cselekedett a mobiltelefonos GSM platform esetében, és az azóta elért fejlődés messzemenően őket igazolta. A Gartner mostani felmérése ugyanakkor igencsak kellemetlenül érintheti az európai piacot és főként a mobilszolgáltatókat, akik előfizetőnként 5-10 euró többletbevételt várnak a mobiltévétől.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09