Abszolút védelem adatlopás ellen: USB zár

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 29. 07:55

Régi tapasztalat, hogy a szoftveres védelem ugyan fontos, és folyamatosan továbbfejleszthető, ám teljes védelmet csak a legegyszerűbb, fizikai gátat támasztó eszközöktől remélhetünk.

Az IT történelemben gyakran felemlegetett eset, a CIA elhíresült adatlopás elleni technikája, melyet többször is alkalmaztak. Amikor észlelték, hogy valaki bejutott a rendszerbe, illetve adatszivárgás lehetősége áll fenn, egyszerűen „kihúzták a falból a dugót”, vagyis fizikailag szüntették meg az internetkapcsolatot. Ez jó példa azokra az esetekre, amikor valaki teljes bizonyossággal megakar győződni az adatok védelméről, a fizikai gát az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás. Ezt a logikát követi az önmagáért beszélő nevű USB Security Lock nevű egyszerű kis szerkezet is. A flashmemóriák terjedésével és egyre olcsóbbá válásával fokozódó veszélyé vált az USB eszközökön keresztül történő adatlopás. A kis készülék is egy ilyen memóriaegységhez hasonlít, ám valójában kis blokkoló egységeket helyez el a gép USB portjaiban, miután lehetetlenné válik külső eszközök csatlakoztatása. Az egység a behelyezés után automatikusan le is zárja a kis dugókat, melyek nem piszkálhatók ki, csak ugyanazzal az USB Security Lockkal távolíthatók el. A készülékhez 4 dugó-zár jár, és ára is több mint kedvező, mindössze 10 dollár.

Kulcsszavak: USB security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50