Hatszázan az év legnagyobb európai Grid rendezvényén, Budapesten

Kovács Attila, 2007. október 1. 17:01

A 2007. évi európai grid konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatika Központja és (IT)2 Tudásközpontja, mint a projekt egyik résztvevő intézménye rendezi. A ötnapos EGEE’07 a 2007-es év legnagyobb európai Grid eseménye számos külföldi résztvevővel az ipar, az államigazgatás, a pénzügyi és az üzleti élet különböző területeiről. A konferencián várhatóan közel 50 országból több, mintegy 600 mérnök, kutató és fejlesztő vesz részt. A konferencián bemutatkoznak a különböző európai, ázsiai, amerikai Grid projektek és az azokhoz kapcsolódó Grid fejlesztésekkel foglalkozó kutatói közösségek is. Az idei konferencia fő célja az, hogy bemutassa, hogyan köti össze az EGEE projekt és ez a rendszeresen megrendezett konferenciasorozat a különböző felhasználói és kutatói közösségeket. Hogyan épül be a Grid technológia az üzleti élet különböző szintjeire a bankoktól a kis- és közepes vállalkozásokig.

A mai első napon tartott sajtótájékoztatón a Műegyetem részéről Szeberényi Imre, az egyik szponzor, a HP Magyarország részéről pedig Haraszti Attila k+f igazgató tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit. A Prím Online a grid továbbfejlődésének lehetőségeiit feszegető kérdésére Haraszti Attila azt válaszolta, várható, hogy ez a virtuális organizáció, virtualizációs technológia a számítógépek más erőforrásaira (pl."storage grid", "videofal" stb.) is kiterjed. Arra a kérdésünkre, hogy várható-e a grid technológia kiterjesztése a lakossági számítógépekre és erőforrásaikra, azt volt a válasz, technológiai korlát nincs, a tudományos kutatásoknál elképzelhető, az üzleti vállalkozások grid közösségeiben viszont nem.   

Az EGEE projekt elsődleges célja, hogy egy kiforrott szolgáltatásokat nyújtó Grid infrastruktúrát biztosítson az európai és azon kívüli kutatói hálózatok számára. A projekt keretében az akadémiai és ipari kutatók számára jelenleg már több mint 36.000 számítógép erőforrása érhető el a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül a nap 24 órájában, mely erőforrások elosztottan helyezkednek el a világ számos országában. Ez az infrastruktúra átlagosan kb. 30 ezer konkurens feladat futtatását és több mint 5 petabájtnyi adat tárolását teszi lehetővé.

A jelenlegi infrastruktúrán a nagyenergiájú részecskefizikai és az orvosbiológiai kutatások mellett számos más tudományterülethez kapcsolódó számításigényes alkalmazás is fut, mint például multimédiai, asztrofizikai, régészeti, pénzügy és kémiai alkalmazások. A kutatók ún. virtuális szervezetekbe tömörülve (Virtual Organisations - VO) érhetik el a közös erőforrásokat. A VO-k adják a kutatói közösségek vázát. Jelenleg több mint 60 különböző VO-ban folynak kutatások.

Az EGEE projekt (Enabling Grids for E-sciencE) az Európai Unió int ismert, a grid olyan szolgáltatás, amelynek lényege a számítógép erőforrások és az adattárolási kapacitás megosztása az interneten. Több mint számítógépek közötti egyszerű kommunikáció, végső célja az, hogy a számítógépek globális hálózatát egyetlen óriási számítógépes erőforrássá alakítsa.

Az Európa Centerben folyó konferencia  szponzorai: Oracle, Hewlet-Packard, EURO One Zrt., LG Electronics és a Microsoft. Az esemény támogatói: Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet, Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, Rufusz Computer, VirusBuster. A médiapartnerek: GRID today, IT.news,The Budapest Sun.

Kulcsszavak: Grid tudomány konferencia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09