A YouTube-on támad a Storm Worm

Kiss Ádám Zoltán, 2007. október 11. 07:18

A közelmúlt egyik legsikeresebb kártevője taktikát váltott, a felhasználók gépének közvetlen megkörnyékezése helyett népszerű oldalakon keresztül támad.

A Marshal biztonságtechnikai cég egyik vezetője, Bradley Antis szerint az elmúlt hetekben felerősödött az a tendencia, miszerint a spammerek kihasználják a sokak által látogatott oldalak belső levélküldési rendszereit. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy különböző meghívókat, üzeneteket küldhetünk saját fiókunkból a többi felhasználónak. A YouTube-on ezek a meghívók általában videók megtekintéséről szólnak, de más témájúak is lehetnek. Az egyik legsikeresebb levélfajta az Xbox iránt érdeklődőket célozza meg. A levél a nagy érdeklődéssel várt, és nemrég megérkezett Halo 3 játék olcsó beszerzési forrásáról beszél. A mellékelt „winhalo3” linkre kattintva azonban a trójai típusú kártevőt terjesztő oldalra jutunk. A Marshal adatai szerint eddig legalább 150 ezer ilyen levelet küldtek szét a videómegosztó oldalon. A gondot az jelenti, hogy a saját fiókkal rendelkező felhasználók saját postafiókja mellett otthoni, vagy kapcsolattartó fiókjukba is eljutnak a küldemények, melyek első ránézésre meggyőzőek. A levelek ugyanis a YouTube rendszeréből indulnak, ami egyben azt is jelenti, hogy a vállalat fejlécével érkeznek, ami valamelyes hitelesíteni tűnik a küldeményt, holott a videómegosztó csak a kézbesítő szerepét látta el. Az így generált bizalom és a természetes emberi érdeklődés illetve kedvező anyagi ajánlatok együttesen jóval több hasznos találatot eredményezhetnek a Storm Worm számára, mint a jelölés nélkül találomra szétküldött levelek milliói.

Kulcsszavak: YouTube videó vírus security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50