Toplistás adatvesztések

forrás Prim Online, 2007. október 11. 12:44

A KÜRT Zrt. adatmentői az elmúlt 18 évben számtalan izgalmas és furcsa adatvesztési eset következményeit számolták fel. A merevlemezek, szalagok, flash memóriák hajlamosak szeszélyesen viselkedni ugyan, mégis gyakorta a felhasználó jelenti a legnagyobb veszélyt saját adataira. Nézzük, kik voltak az utóbbi évek „legprofibb” adatvesztői, és melyek azok az aranyszabályok, amelyeknek betartásával elkerülhetők az adatvesztések.

Nr. 5. A pórul járt csalók és a fizika törvényei

A KÜRT praxisában ritkán fordul elő rendőri intézkedés miatt bekövetkezett adatvesztés, de azért akad üdítő kivétel. Két éve a rendőrség egy panelház 6. emeletén tartott házkutatást. Az ügyben egy olyan cég után nyomoztak, amelyik elektronikus csalások elkövetésével volt gyanúsítható. A nyomozók a lakás átvizsgálása után a ház mellett merevlemezekre bukkantak. Ezeket a 18 méteres szabadesés élménye kissé megviselte, komoly fizikai sérüléseket szenvedtek. Mivel a rend őrei nagyon szerettek volna némi információt kicsiholni belőlük, alátámasztandó a vádakat, gyorsan beszállították őket a KÜRT adatmentő laborjába, ahol sikeresen lementettük az adatokat, melyeket az eljárás során fel is használták. Úgy tűnik, a mágneses jelek eltüntetésére az adattároló hatodikról való kihajítása nem a legmegfelelőbb eszköz.

Nr. 4. Az extrém sportok kedvelőinek

Az Eiger gleccser sokak számára jelent kihívást. Jó néhányan utaznak oda azért, hogy életük legizgalmasabb síkalandját éljék át, vagy jelentős sziklamászó eredményeket érjenek el. Mi azon kevesek közé tartozunk, akinek nem kellett a hegyhez menni, a hegy, vagyis az Eiger gleccser jött hozzánk. Ráadásul semmivel sem okozott kisebb kihívást, mint a fent említett extrém sportok kedvelőinek.
A hegy és a gleccser együtt érkeztek, egy sárcsomóba ágyazott, elázott merevlemez képében, 2007 nyarán. Egy svájci utazási iroda a pincében tárolta a szerverét, a hegy lábánál. A kiadós esőzések következtében a hegyről lezúgó sár és víz is ezt a helyet találta a legkívánatosabbnak. A sár, a víz és a merevlemez pedig köztudottan nem a legjobb barátok. A feladatunk ezúttal kicsit túlmutatott a megszokott eljárásokon. A meghajtót először kiszárítottuk, majd letisztogattuk, utána pedig már nem volt más feladatunk, mint megmenteni az adatokat. Az utazási iroda azóta székháza legfelső emeletén tárolja a szervereit.

Nr. 3. A tisztaságmánia káros hatásai

Egy kisebb német cég tulajdonosának egyszer csak elege lett abból, hogy a szerverszobában a tisztaság nem üti meg az általa elvárt szintet. Elhatározta, hogy megmutatja a takarító személyzetnek, mit ért ő takarítás alatt. A takarítókkal közösen fényesre pucolták a helyiséget, és már azt hitték, kész vannak. Ám ekkor főhősünk pillantása a szerverben ketyegő merevlemez fiókokra tévedt, és a látványtól elborzadt.
A hűtőventilátorok ugyanis az idők során szép vastag porréteggel terítették be a fiókok rácsait. A tulajdonos megszállottan elkezdte kihúzni a fiókokat, egyiket a másik után. A szerverben ugyan hibatűrő adattároló rendszer működött, amely a rendszert alkotó merevlemezek közül egynek a kiesését még kompenzálta volna, ilyen romboló hatású portalanító műveletre azonban nem készítették fel. A súlyos adatvesztés következtében a szerver szép csendesen összeomlott. A KÜRT Csoport német leányvállalatánál dolgozó mérnökök egy hétvégéjébe került, hogy helyreállítsák a szerveren tárolt adatokat.

Nr. 2. Nem zene füleinknek


Történt egy alkalommal, hogy egy kedves norvég ügyfelünk igyekezett információt szerezni gyanúsan viselkedő számítógép meghajtójáról. Kényelmes és takarékos ember lévén úgy döntött, először telefonon próbálkozik, és csak akkor küldi el a meghajtót magyarországi laboratóriumunkba, ha nincs más megoldás. Amikor ügyfélszolgálatos kollégánk bejelentkezett a vonal végén, a telefonáló ügyfél arra kérte, hallgasson egy pár percig, majd mondjon véleményt a hallottakról. Beindította a számítógépet, és a kagylót a furcsa kerregő hangot adó merevlemez mellé tette. Nos, ez volt az a pillanat, amikor végérvényesen ledarálta a hibásan működő olvasó egység az adatokat tároló felületet. Kollégánk válasza rövid és tömör volt: „Most már jó eséllyel nem lehet menteni az adatokat”. Mivel azonban telefonon nem lehet megállapítani, hogy egy adatvesztési eset megoldható-e, az ügyfél elküldte hozzánk az adathordozót. Sajnos kollégánk megjegyzése beigazolódott.

Nr. 1. Az önjelölt adatmentés veszélyei


Alapszabály, hogy a meghibásodott meghajtót házilag kinyitni és bütykölni tilos. A meghajtóban található ugyanis egy mágnes lemez, ami tárolja az elmentett adatokat. Akár egy porszemnyi szennyeződés is végérvényesen tönkreteheti a tároló felületet és az azon lévő, egyébként még menthető adatokat. Néhány hónapja kaptunk egy meghajtót, amelynek belsejében először egy kis vajastészta maradványt, majd ujjlenyomatokat találtunk. Adatot persze ezek után már nem nagyon. A csalódott megrendelőnek mindössze azt tudtuk tanácsolni, legközelebb időben forduljon szakemberhez, ahelyett, hogy értékes adatait lecseréli saját ujjlenyomataira és a reggeli maradékára.

Öt alapszabály, amelyeknek betartásával elkerülhetők az adatvesztések

1. Adatait mindig tárolja több adathordozó felületen. Minél gyakrabban készít biztonsági másolatot merevlemezre, CD-re, DVD-re, annál kisebb lesz az esélye, hogy kellemetlen helyzetbe kerül.
2. Soha ne tartsa adatai biztonsági másolatát FLASH memórián, mert az nem alkalmas munkatárként való használatra.
3. Ha a merevlemez gyanús hangot ad ki vagy bizonytalanul indul, azonnal állítsa le és forduljon szakemberhez.
4. Adatvesztés esetén az otthoni adatmentési kísérletezés végleges adatveszéshez vezethet.
5. Ha már megtörtént a baj, körültekintően válassza ki a megfelelő szakembergárdát. A merevlemezen tárolt adatok mentéséhez elengedhetetlen a tisztaterű laboratórium. Ennek hiányában egy magát adatmentőnek tartó cég sem tud megbízható szolgáltatást végezni

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09