Repülőtéri poggyászok nyomon követése RFID technikával

Kovács Attila, 2007. október 13. 09:21

München repülőterén tegnap zárult Inter Airport Europe 2007 kiállításon mutatta be először a Siemens Automatizálás és hajtások (A&D) ágazata új, RFID-alapú poggyász-azonosító rendszerét. A Simatic RBS-t (RFID Baggage System) különösen a repülőtéri poggyász- felismerés feladatának igényeihez szabták, könnyen integrálható és hatékony. Például olvasási sebessége jóval nagyobb, mint a vonalkódos megoldásoké, ezen kívül csökkenti a tévesen irányított csomagok számát, és csökkenti a csomagkezelés költségeit.

A Simatic RBS, amely az IATA (International Air Transport Association) RP1740c számú ajánlásán alapul, a poggyászdarabokat pontosan és megbízhatóan rögzíti. A poggyászt a szállító- szalag egy alagúton keresztül továbbítja, amely érintkezésnélküli, URH-sávban működő RFID író/olvasó rendszerrel van felszerelve. Az egyes darabokra egy RFID "BagTag" azaz csomagcímke van erősítve, amely integrált antennát, mikroprocesszort és az adatcserét szolgáló memóriát tartalmaz. Az adatok olvasása „futtában”, azaz valós időben történik, és innen a csomagmenedzsment-rendszer magasabb szintjére továbbítódnak. Szomszédos Simatic RBS-ek nem zavarják egymást, hiszen nem interferálnak egymással. Az új nyomkövető rendszert tartós vizsgálatok során már kipróbálták a németországi Fürth városában található Siemens Airport Center fejlesztési és tesztközpontban, ahol valósághű körülményeket teremtettek, hogy meggyőződjenek a működésbiztonságról és a rendszer átbocsátó képességéről. A Simatic RBS az A&D ágazat által előállított standard  komponensekből épül fel, ennek köszönhetően könnyen integrálható meglévő automatizált rendszerekbe, pl. már meglévő csomagszállító konvejor rendszerekbe. Ez a funkció megkönnyíti az installációt és az üzembe helyezést, ugyanakkor az időigény pontos tervezését teszi lehetővé, és már az induláskor garantálja a megbízható működést.

Kulcsszavak: RFID utazás repülés

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05