Avaya: befektetésvédelmi kommunikációs technikák

Kovács Attila, 2007. október 15. 10:32

Az újabb és újabb kommunikációs technológiák alkalmazásával a befektetés-védelem kulcsfontosságúvá válik a legtöbb vállalatnál. Az Avaya arról tájékoztatta szerkesztőségünket, elkötelezetten segíti ügyfeleit abban, hogy a már meglévő Avaya rendszereik legjelentősebb részeit (és néhány esetben más gyártók berendezéseit is) meg tudják tartani, miközben a konvergencia minden előnyét élvezhetik. Az amerikai cég szerint IP telefon megvalósításaik arra ösztönzik a vállalatokat, hogy elindítsák a kommunikációs hálózataik evolúcióját a tradicionális hangkommunikáció világából az IP telefóniára.

Az Avaya az ügyfelei befektetéseit különböző megoldásokkal (firmware, front ending stb.) védi.

Firmware alapú berendezések: 802.3af power támogatás az IP telefonok részére, hardware változtatás nélkül;  a 802.1ab (Link Layer Discovery Protocol) támogatása egy egyszerű firmware letöltéssel; a ma már jogos igénynek számító média-titkosítás.Az Avaya IP telefonjaban és Gateway eszközeiben megvalósította az AES médiatitkosítást a telefonok és a már meglévő Layer 2/3 infrastruktúra cseréje nélkül.

Technológiák: az Avaya különböző technológiákat fejlesztett ki, mint például a hang és jelzéscsatorna szétválasztása, valamint a Gateway-ek közötti alternatív irányítás, melyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek használhassák a meglévő WAN-t, így akár a QOS támogatás miatt amúgy szükséges hálózat upgrade is megtakarítható. Megtartja az integrációs pontokat, mint például a DCS struktúra, komplex hálózatba kötött üzenetkezelő rendszerek és a kontakt center alkalmazások.

Kiegészítések: a meglévő rendszer kiegészítése SIP trunk és SIP végpont támogatással, így az ügyfelek a SIP funkcionalitások mellett a klasszikus, megszokott telefonos szolgáltatásokat is igénybe vehetik. Ekkor az Avaya Communication Manager, mint SIP feature szerver is működik. Ügyfelek részére videokonferencia funkció használata: még azoknak az otthoni felhasználóknak is, akiknek nincs IP telefonjuk, vagy akiknek csak digitális készülékeik vannak.

A vállalati hálózatba integrálhatók a mobiltelefonok, ezáltal nagymértékben elősegíthető a mobilitás. Erre szolgál az Avaya Extension to Cellular és az Avaya  Seamless Communication Solution. Az Avaya megoldása lehetővé teszi a digitális telefonok további folyamatos használatát, így nem kell beruházni a 802.3af (Power Over Ethernet) berendezésekbe sem azokba a kiegészítő berendezésekbe, melyekre a 802.3af-nél általában szükség van (pl. UPS, CAT x újrakábelezés).

Lehetőség van a nagy múltú szolgáltatásfejlesztést migrálni: a saját fejlesztésű operációs rendszerről és hardverről a Linux alapú, nyílt szerverplatformra, megőrizve az összes létező felhasználói funkciót Megoldható, hogy a múlt századból való központkártyákat és telefonokat újra lehessen használni, mely az ügyfél meglévő beruházásainak kb. a 85% -át jelentheti. Mindezek mellett az Avaya lehetővé teszi az IP telefon telepítését oda és akkor, ahová és amikor szükséges.

Az Avaya Softphone támogatja az akár 15 évnél régebbi telefonokat is. A digitális és analóg készülékekkel is képesek vagyunk olyan funkciókat igénybe venni, mint a jelenlét indikáció, weben egy kattintással hívásindítás, LDAP integráció, alfanumerikus hívás, MS Outlook integráció és Posted Message, melyek használatához versenytársaink szerint IP telefonokra kell cserélni a meglévő készülékeket. A beruházás-védelem ezen formáján kívül az Avaya  továbbra is fejleszt új digitális/TDM telefonokat.

Front ending. Ha az ügyfélnek van egy elavult, kevés szolgáltatáskészlettel rendelkező alközpontja, amit nem szeretnének kidobni, azonban szüksége van egy konvergens, költségcsökkentésre is alkalmas IP telefon rendszerre, az Avaya erre is tud megoldást kínálni. Az ügyfél megőrizheti a jelenlegi beruházásait, mindezek mellett igénybe vehet olyan szolgáltatásokat is az öreg alközponton, amiket a meglévő rendszer csak önmagában már nem tudna nyújtani. A megoldás alapelve, hogy a meglévő alközpont és az azokra csatlakoztatott telefon készülékek és a kábelezés érintetlen marad, csupán a szolgáltatótól beérkezőkommunikációs vonalak és a régi alközpont közé bekerül az Avaya Gateway eszköze. Ebben az esetben gyakorlatilag az Avaya rendszerben található központi logika, az amely biztosítja hogy az így kialakított rendszer teljes egységként működjön. Amennyiben a meglévő, régi típusú készülékekkel is igénybe szeretnék venni az új szolgáltatásokat, akkor a hagyományos, akár analóg készülék mellett lévő PC-re a Softphone-t telepít az Avaya. Ezen keresztül az Avaya újabb szolgáltatásai elérhetők. Ekkor a meglévő rendszer hagyományos analóg készüléke és a PC-n futó Softphone logikailag összerendelve, egy egységet képeznek, és a számítógépen keresztül is lehet hívást indítani, fogadni, céges címlistából hívást indítani, hívás statisztikát készíteni. Természetesen az így kialakított rendszer bővítését már az új IP telefonokkal célszerű elvégezni.

Kulcsszavak: Avaya IP VoIP

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09