Vállalati tervezők: a következő információs forradalom vezetői

Takács Zsolt, 2007. október 19. 17:30

A híres közgazdász, Peter Drucker 1999-ben azt írta, hogy az IT forradalom lényege nem az információban, hanem olyan technológiákban rejlik, amik az adatgyűjtéssel, tárolással, átvitellel, analízissel és prezentációval, és nem magával az információval foglalkoznak. Drucker helyesen jósolta meg, hogy a következő információs forradalom az információ jelentését és nem a célját kell kutassa.
Már zajlik a következő információs forradalom. Ez a forradalom nem a számítógép hardverében, félvezetőjében vagy szoftverében történik, hanem egy igény vezeti, melynek célja, hogy a helyes információt a helyes emberhez a megfelelő időben juttassa el. Az újfajta, határok nélküli információáramlás megköveteli a nyílt szabványokra épülő technikai infrastruktúrát, amelyet azért terveztek, hogy lehetővé tegyék az egyének, akárcsak különböző IT rendszereik számára a közös munkát.
Ez az új forradalom új típusú szakembergárda létét követeli meg. Olyan emberekről beszélünk, akik magukévá tudják tenni a vállalat „várostervezői” nézőpontját, és hatékonyan kommunikálnak vállalatuk minden szintjével. Ezt a szerepet „Vállalati Tervező”-nek nevezzük (VT). A VT-k egy olyan új, egyre erősödő csoport, akikkel a szoftverforgalmazók együtt tudnak működni az eladás folyamatában.  (Allen Brown, The Open Group írása a témáról)

Mi a vállalati tervező?

Még ha továbbra is viták folynak a megnevezésről, a vállalati tervezőnek kommunikálnia kell az összképet, az IT és a kézzelfogható üzleti célok összehangolásához szükséges részletezett lépéseket. Olyan nyelvet kell használjon, mely az egész vállalat számára dekódolható, és érthető mind a felsővezető, mind a back-office fejlesztő számára. A vállalati rendszer igazi szakmaként jelenik meg, még ha a képzett jelöltekből meglehetősen kevés is áll rendelkezésre.

A vállalati rendszerek ötvözik az üzleti rendszert, az applikációrendszert, adatrendszert stb.-t tartalmazó IT rendszerrel. Nem meglepő tehát, hogy az úgynevezett vállalati tervezők máris többet érnek, mint a szoftverfejlesztők, ha a vállalat számára nyújtott hozzáadott értéküket tekintjük.

Mint amikor az új munkatársak felvételével megbízott munkatársak vagy ügyvédek, a cég egy sor szabványosított képességet igazoló okiratot szeretne, hogy meghatározza a pozícióra legalkalmasabb jelöltet, az informatikai vezetők hasonló szigort kezdenek alkalmazni, amely így előmozdítja a szakmailag minősített vállalati tervezők felvételének trendjét.

Habár egy kérdés mégis felvetődik, mikor definiálni próbálják a kritériumokat és próbálják kijelölni a harmadik - értékelésért és minősítésért felelős - felet. A csapatát összeállító informatikai vezetőnek lehetősége kell legyen arra, hogy olyan vállalati tervező után nézzen, akinek a rezüméje megfelel az elfogadott szakmai szabványoknak. Habár a kérdés továbbra is ugyanaz: mik ezek a szabványok?


A szoftverforgalmazóknak együtt kell működniük a VT-kkel

Ez a forradalom jelentős hatással van az egész szoftveriparra. Ha a VT-k áthidalják a hagyományos IT szakadékot fejlesztők és vezető IT szakemberek között, úgy tudnak feltűnni, mint az egyik legfőbb vásárló célcsoport a legtöbb vállalati szoftveres cégnek. A szerepük helyezi őket abba a helyzetbe, hogy használják a terméket mindennap és hoznak szoftvervásárlási döntéseket is.

A VT-nek egy sokkal teljeskörűbb képe van a vállalatról, mivel ő mind üzleti, mind technológiai szempontból hoz döntéseket. Szoftverforgalmazók rá lesznek kényszerülve, hogy megértsék, mi a fontos a VT-knek és annak megfelelően áruljanak.
 
Sok időt igénybe vesz az informatikai vezetők kontra CTO-k kontra Senior IT menedzserek kontra fejlesztők ügyfélprofiljainak létrehozása. A szoftvergyártóknak most egy újabb kulcsdöntéshozónak is helyet kell szorítaniuk a termékeladási folyamatukban.

A VT minősítésének megjelenése


Nagy IT tanácsadó és végfelhasználó vállalatok, mint az IBM Software Group, HP Services, Capgemini, Lufthansa Transport, Austin Energy és a ScottishPower, egyre inkább keresik a tanúsító programokat tervezőik számára. Eleinte ezen vállalatok egy része kifejlesztette saját tanúsító programját, de ezek a saját tulajdonú programokat időpazarló és költséges volt adminisztrálni. Ráadásul még mindig nem feleltek meg a toborzás támasztotta azon kihívásának, hogy a megfelelő tehetséget találják meg a megfelelő helyre. Ma ezek a vállalatok ipari szabványokat választanak, hogy tanúsítsák a VT-k képességeit.

Például több mint 3000 egyén szerezte meg a The Open Group IT Rendszer Tanúsítványát (ITAC) a program egy évvel ezelőtti debütálása óta. Robert Leaman szerint, aki a Deutsche Post Rendszer és Technológiai vezetője, “Az IT Rendszer Tanúsítvány program nagy segítség a Deutsche Post világhálójának. Üzletünk nemzetközi természete miatt szükségünk van tiszta szabványokra, amik definiálják, hogyan dolgozunk együtt egységesen, miközben négy helyen is jelen vagyok a világban. A The Open Group adta nekünk ezeket a szabványokat, megmentve minket saját munkánk leírásától. …sokkal hatékonyabban tudunk együttműködni és meghatározni sokkal pontosabb kritériumokat az új tervezők toborzásánál.”

Közel 2000 személy szerezte meg a The Open Group Rendszer Keretmunka (TOGAF 8) tanúsítványt ugyanannyi idő alatt. Ezek a számok igen sokat elárulnak a programok keresettségét illetően, és naponta növekednek.

Az első VT-szövetség

Hiszek abban, hogy a VT döntő jelentőségű az ipar átalakulásához és ő fogja vezetni a következő információs forradalmat. Viszont azért, hogy folytatódjék a VTk szakmai fejlődése, négy dolog elengedhetetlen:


1.    magas színvonalú szaktudás;
2.    elismert legjobb gyakorlatok;
3.    képességek és tapasztalat tanúsítás;
4.    és egy fórum a résztvevőknek, hogy találkozzanak és megosszák tudásukat.

Szerencsére mindez most történik. Valójában a The Open Group elindította az ipar első VT-szövetségét 2007 januárjában azokkal a célokkal, hogy tagjai számára növelje az álláslehetőségek számát és növelje piaci értéküket a szakmai tapasztalatok bővítésével, és hogy emelje a szakma rangját. Az Open Group Vállalati Tervezők Szövetségének (AOGEA) formációja előrevetíti, hogy a szakma elérte a felnőttkort.
 
Az AOGEA tagság tanúsított ITAC és TOGAF szakembereknek érhető el. Emellett partneri és diáktagság is létezik azoknak, akik ITAC és TOGAF tanúsítás szerint dolgoznak. A társult tagság egy kategória azoknak, akiket érdekel a Vállalati Rendszer és szeretnének részt venni az AOGEA-ban.

Tekintet nélkül a tagság kategóriájára, a tagok számos nagyszerű előnyre tehetnek szert, mint például online tréning és szakmai fejlődés a szövetség weboldalán keresztül.

A minősített vállalati tervezők előnyei

Az AOGEA megalkotása lényeges, hiszen felszereli a minősített vállalati tervezőket egy nemzetközileg elismert minősítéssel, mely számot ad tervezői képességükről és tapasztalatukról. Ez a világszerte ismert szabvány márkáktól függetlenül került megállapításra és igazolásra.
A vállalati tervezők kapcsán megállapított minősítési kritériumok és tapasztalat-kézség alapok felállítása számos előnnyel jár a vállalatok, kormányok és akadémiai intézmények számára. Például:

1. A szervezet iparág szerte elismert márkát nyer a kritikus programjai vezetésére kiválasztandó legalkalmasabb személyek minősítésére
2. Az akkreditált IT tervezői programokkal és vállalati tervezőkkel rendelkező cégek hitelességet és megnövekedett formát nyerhetnek programjaiknak.
3. Akadémiai intézmények felhasználhatják a készség kritériumokat, hogy finomra hangolják saját IT rendszerüket és vállalati tervező tananyagaikat.
4. És a minősítéssel alátámasztott az elismert szabványok segítik a vállalati tervezői szakma fejlődését és elősegítik elismertségének növekedését.

A vállalatok, melyek  nem tartják a lépést a vállalati rendszerek innovációjával, lemaradnak. Az információ kontra technológiára történő állandó fókuszálás megköveteli, hogy a CIO-k csapatokat építsenek, hogy megtervezzék üzleteiket egy határok nélküli világhoz.

Ez egy érdekes időszak a vállalati tervezők számára; egy feltörő szakma előterében állnak. Ők az úttörők, azok az emberek, akik kijelölik majd a területet és követendő utat mások számára. Hihetetlen lehetőségük van, és felelősségük a jövő számára lefektetendő szabványok terén.

 

  • Allen Brown elnöke és vezérigazgatója a The Open Groupnak, annak a nonprofit konzorciumnak, mely azon dolgozik, hogy nyílt szabványokra és globális együttműködésre alapozva lehetővé tegye a hozzáférést integrált információkhoz vállalatokon belül és azok között is.
Kulcsszavak: konferencia security

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50