A Microsoft elfogadta az EU feltételeit

Kiss Ádám Zoltán, 2007. október 22. 21:15

A Microsoft hosszú évek ellenállása után hajlandó teljesíteni az EU sokéves vita után megszületett és azóta is sorozatosan megkérdőjelezett 2004-es uniós döntést, mely szabályozza a vállalat együttműködését a rivális cégekkel.

Igazi fordulópontnak tekinthető, hogy az Európai Unió IT bizottsági tagja, Neelie Kroes bejelentése szerint a Microsoft hajlandó alávetni magát a 2004-es EU-s döntésnek. A Microsoft piaci magatartása ügyében még az ezredfordulón kezdtek felmerülni komolyabb kérdések, melyek megválaszolására z Unió vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat lezárultával 2004-ben a Microsoftot elmarasztaló döntést született, melyet a vállalat vitatott, illetve egy hónapja adta be ellene a legutóbbi fellebbezést. Most azonban alapjaiban változott meg a helyzet, miután Kroes egy telefonbeszélgetés során azt az ígéretet kapta a Microsofttól, hogy végrehajtják az Unió által kért módosításokat üzletpolitikájukban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft több és részletesebb adatot ad át riválisainak és egyéb külsős cégeknek szervertermékeit illetően, illetve az anyagi ellenszolgáltatás ellenében adott információk árát jelentősen csökkentik. Ezzel a többi vállalat könnyebben készíthet a Microsoft szervertermékeivel jobban együttműködő alkalmazásokat így kiegyenlítettebbé válik a piaci verseny. A teljes Windows kódról beható és pontos adatokat kérő cégek a jövőben egyszeri 10 ezer eurós díj ellenében minden információt megkapnak a Microsofttól, a többi licenc és szabvány díja a korábbi szint 7 százaléka alá esik majd vissza, ami kedvezően érinti a kisebb szoftverfejlesztőket. Neelie Kroes ugyan bírálta a Microsoft lassú reagálását, de üdvözölte a cég döntését, kijelentve, hogy „ez a győzelem napja, de nem az Európai Bizottság, hanem a felhasználók számára”.

Kulcsszavak: Microsoft jog EU

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05