IDC - az idén 545,5 milliárd forintot költenek informatikára

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 24. 17:33

Az IDC kutatása szerint a magyarországi IT-költések összege az idén eléri a 545,5 milliárd forintot (2,6 milliárd dollár), amiből szoftverekre 123 milliárd forintot fordítanak: a következő négy évben az IT-piac évente több mint 6 százalékkal nő, ezen belül a szoftverekre évi 8,6 százalékkal fordítanak majd több pénzt a vásárlók, mint az azt megelőző évben.

A Microsoft megbízásából készült felmérés szerint az amerikai szoftvercég és partnerei 53.000 embert foglalkoztatnak Magyarországon, s a cég itteni árbevételének minden forintja újabb 6,4 forintnyi forgalmat generál a társaság partnereinél.

Az International Data Corporation (IDC) szerint a magyarországi IT-piac az átalakulóban lévő gazdaság jellemzőit mutatja: 2007-ben az IT-költések 43 százalékát hardverek, míg 23 százalékát szoftverek vásárlására fordítják. Az IT-költések a GDP-nek csupán a 2,3 százalékát érik el, a világviszonylatban jellemző átlagos 2,5 százalékkal szemben.

A felmérés szerint bár a szoftverekre költött összeg az IT-költéseknek csak kis százalékát teszi ki, az idén az IT-iparágban foglalkoztatottak 48 százaléka, 118.000 alkalmazott ebben a szegmensben dolgozik. Ezen belül a Microsofthoz valamilyen módon kapcsolódó foglalkoztatottság aránya 45 százalék körüli Magyarországon.

John Gantz, az IDC kutatási vezetője az adatok kapcsán kifejtette: a kutatás megerősítette, hogy a szoftverágazat tényleges részarányánál jóval nagyobb mértékben járul hozzá az IT-gazdaság fejlődéséhez. A felmérés igazolta a Microsoft és partnerei gazdasági növekedésben játszott kiemelkedő szerepét, ami különösen markánsan mutatkozik meg a helyi vállalkozások alapítása és a munkahelyteremtés területén.

A 82 országban végzett IDC felmérés kimutatta azt is, hogy az IT ágazat jelentős hatással van a munkahelyteremtésre, a cégalapításra és az adóbevételek alakulására is.

A kutatás szerint a Microsofttal együttműködő cégek árbevétele messze meghaladja a társaság saját forgalmát: az idén 2007-ben 199 milliárd forint árbevételt termelnek majd a céghez kapcsolódó szállítók. E vállalatok kutatás-fejlesztésre, marketingre, értékesítésre és támogatásra több mint 43 milliárd forintot költenek az idén.

Az IDC megállapítása szerint a szoftverberuházások tényleges arányukon túlmutató mértékben ösztönzik a szakképesítést igénylő munkahelyek számának bővülését. A szoftverek elsősorban a disztribúciós és a szolgáltató-szektorban, valamint az informatikát hasznosító szervezeteknél generálnak új tevékenységeket. Míg például a dobozos szoftverekre fordított összeg csupán 23 százalékkal fog részesedni a 2007-es év teljes IT-költéséből, az IT-profilú munkahelyek 48 százaléka kötődik majd szoftverekhez.

Az IDC kimutatta azt is, hogy a Microsoft és ökoszisztémája, azaz az ilyen platformon futó termékeket fejlesztő, e termékeket támogató vagy a cégüknél ilyen termékekkel dolgozó vállalatok világszerte 14,7 millió embernek adnak munkát. Ezen túlmenően az IT-ágazatban a következő négy évben keletkező 7,14 millió új állásból mintegy 3 millió fűződik majd az amerikai szoftvercéghez.

A Microsoft és ökoszisztémája által megtermelt adóbevétel, ezen belül az áfa és egyéb forgalmi adók, a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási jellegű adók, járulékok és illetékek, valamint a társasági nyereségadó globális összege 2007-ben eléri az 514 milliárd dollárt, ezen belül az USA-ban a 203 milliárd dollárt. Nyugat-Európában ugyanez az összeg csaknem 133 milliárd dollár, míg Kelet-Közép-Európában 19,5 milliárd dollár lesz.

A kutatás szerint az IT-szektorban foglalkoztatott munkaerő bővülése várhatóan 592 milliárd dollár adóbevétel-növekedést hoz világszinten a következő négy évben.

Kulcsszavak: IDC trend IT

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50