Cégvásárlással javítja WiMAX-szolgáltatásait a Cisco

Mészáros Péter, 2007. október 25. 16:15

A Cisco bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a Texas állambeli Richardsonban működő Navini Networks felvásárlásáról, amely a WiMAX 802.16e-2005 szélessávú, vezeték nélküli adatátviteli piac egyik vezető szereplőjeként vált ismertté. A Navini úttörőnek számít a „Smart Beamforming” jelfeldolgozású technológiák, illetve a többcsatornás bemenettel és kimenettel rendelkező, úgynevezett MIMO-antennák előnyeinek egyesítésében. Ezzel a megoldással jelentősen javítható a WiMAX-szolgáltatások teljesítménye és hatásköre, ugyanakkor csökkennek a szolgáltatók telepítési és üzemeltetési költségei.

A Navini WiMAX termékeivel a Cisco tovább bővíti piacvezető WiFi és WiFi-Mesh termékkínálatát, amellyel élen jár a szélessávú, vezeték nélküli szolgáltatások iránti gyorsan bővülő piaci igények kiszolgálásában.

A Navini felvásárlásával a Cisco új generációs IP-hálózati megoldását (IP NGN) kibővítve a szolgáltatók rövidesen bármilyen szolgáltatást bármilyen hálózatban működő bármilyen készüléken elérhetővé tehetnek. Ez testesíti meg a Cisco „behálózott élet” (Connected Life) nevű célkitűzését. A WiMAX alapú szélessávú vezeték nélküli termékek tökéletesen kiegészítik a Cisco eddigi termék- és megoldáskínálatát. Így a szolgáltatók nemcsak prémium minőségű, teljes körű felhasználói élményt („Connected Experience”) kínálhatnak ügyfeleiknek, hanem rövidebb időn belül élményszolgáltatókká (Experience Provider) is válhatnak.

A Cisco reményei szerint az immár WiMAX termékeket is tartalmazó szélessávú vezeték nélküli termékportfóliója kulcsszerepet játszik majd a Cisco fejlődő piacokon megkezdett kezdeményezéseinek sikerre vitelében. A programok célja, hogy növeljék a szélessávú internetpenetrációt a lakossági és üzleti felhasználói körében egyaránt.

A Cisco piacelső termékportfóliója, egyedüli innovatív megoldásai, és nemzetközi szolgáltatói partnerei miatt döntött a Navini felvásárlása mellett. A Navini szélessávú vezeték nélküli megoldásainak piacvezető portfóliója bázisállomásokat, adaptív antennarendszereket, felügyeleti rendszereket, előfizetői modemeket is felölel, amelyeket több mint 75 ügyfélnek értékesítettek.

A megállapodás szerint a Cisco megközelítőleg 330 millió USD-t fizet készpénzben és részvények formájában. A szokásos szerződéskötési feltételek szerint létrejövő ügylet lezárására várhatóan a Cisco 2008-as üzleti évének második negyedévében kerül sor. A felvásárlást követően a Cisco vezeték nélküli hálózati üzletágának Ethernet és vezeték nélküli technológiai csoportjába kívánja integrálni a Navinit. Ez lesz a Cisco történetében a 124. felvásárlás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09