Megkezdi működését az Intel 3 milliárd dolláros üzeme, indul a Penryn gyártása

Kiss Ádám Zoltán, 2007. október 25. 18:33

Az Intel Arizonában nem kevesebb, mint 3 milliárd dolláros költséggel felépített hipermodern üzeme a héten kezdi meg a sorozatgyártást, harmadával csökkentett méretű új Penryn chipeket állít majd elő.

Az Intelre jellemző, hogy anyagi megfontolásokból ugyan a világ sok részén tart fenn és épít új üzemeket, ám a legmodernebb technológiákat leginkább még mindig az Egyesült Államok területén működő üzemeibe telepíti. Ilyen a hatalmas költségvetéssel felépített Fab 32 nevű üzem is, ahol megkezdik a Penryn nevű processzormagok gyártását. A Penrynek már nem az eddig a processzorok terén legmodernebbnek tartott 65 nanométeres eljárással, hanem a még modernebb 45 nanométeres technológiával készülnek majd. Létezik ugyan már a 30 nanométeres technológia is, ám nem sorozatgyártásra érett formában, az első ilyen módszerrel gyártott flash chipekre 2009-ig kell várni. A Penrynek 45 nanométeres előállítása több előnyt hordoz magában. A felhasználó számára a kisebb méret jellemzően nagyobb teljesítményt és kisebb energiafelhasználást jelent, és a 45 nanométeres csíkszélességnél még nem kell aggódni az elszökő áram miatt sem. A gyártó számára szintén előnyös a megoldás, nem csupán vonzóbbá vállnak terméke mutatói, de nő profitlehetősége is, mivel a kisebb processzorok miatt egy nagy gyártólapból több processzor adódik ki.

Kulcsszavak: processzor +céginfo Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05