Itt a Max OS X Leopard

Kiss Ádám Zoltán, 2007. október 26. 20:03

A Leopard mai megjelentetésével az Apple hat éven belül az ötödik jelentős frissítést adja ki a 10-es számú operációs rendszerhez, a cél a felfelé ívelő Mac eladások szoftveres megtámogatása.

A nagymacskák sorában a Leopard az utolsó, és relatíve sokat kellett rá várni, mivel a piacszerző iPhone miatt az operációs rendszer új változatának megjelentetését az eredeti tervekhez képest későbbre tolták. Az első tesztelők szerint az újdonság sok örömet és néhány csalódást rejteget. A The New York Times szerint érdemes inkább várni, míg a nagymacska kissé „lenyugszik”, vagyis a szoftverkörnyezet is felkészül fogadására. Több szakértő szerint is érdemes mintegy félévet várni, különösen mivel a jelenlegi változat, a Tiger is igen kielégítő teljesítményt nyújt, és nem érezni égető szükségét a váltásnak, igaz, az ember azt nem is kívánja, aminek a létezéséről nem is tud.

A felhasználók figyelme érthető módon a csillogó új termékek felé, az egyre újabb iPodok és az iPhone felé fordult, de a jó öreg Mac nem hogy háttérbe szorult volna, erősebb, mint valaha. Az Apple nemrég közzétett pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy a cég az elmúlt három hónapban 2,2 milliót adott el belőlük, ami 400 ezerrel több a legutóbbi csúcstartó negyedévnél. Ez minden bizonnyal az Intel processzoroknak és a hordozható eszközök által az Apple világa felé fordult figyelemnek is köszönhető. A Leopard azonban mind a régi, mind a legújabb Intel chipes gépeken kitűnően fut, így a nem a legfrissebb géppel rendelkezőknek sem kell tartaniuk telepítésétől.

A tervek szerint ebben a változatban nem kevesebb, mint 300 jelentős változást hajtottak végre, tehát igazán átszabták az operációs rendszert. A tesztelők szerint éppen ezért, ha nem is forradalmiak a változások, erős evolúciós jellegük van. Ilyen például a 64 bites processzorarchitektúrák teljes kihasználásának képessége, mely a korábbi gépekben található IBM processzorokkal történő teljes kompatibilitást is érintetlenül hagyja. A változásokat hosszú lenne felsorolni, de mindenképpen határozott tendencia figyelhető meg bennük, az eddig kiegészítőként szereplő, olykor fizetős alkalmazások az alaprendszer részévé váltak, főként a multimédiás területen, ami egyértelműen a Windows Media Center PC-k rivalizálására kíván válasz lenni.

Az üzleti vonatkozásokat tekintve a Leopard minden jel szerint sikerre van ítélve. Elődje, a Tiger megjelenése után igen hamar 120 millió dolláros bevételt generált a cégnek, és hasonló eredményeket várnak a Leopardtól is. Időzítését tekintve nem lehet nem észrevenni, hogy az újdonság részben az Apple válasza a Microsoft Vistára, és bár a két operációs rendszer egyértelműen közelít egymáshoz, a Leopardban éppen elég újdonság található, ami határozottan megkülönbözteti nagy riválisától.

A Mac OS X 10.5 Leopard hivatalosan magyar idő szerint péntek este nyolc órakor válik elérhetővé a nagyközönség részére.

Kulcsszavak: opsys Mac Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05