T-Mobile: mobil szélessáv már 100 városban

Kovács Attila, 2007. október 26. 21:17

Winkler János, a T-Mobile vezetője, a Magyar Telekom vezérigazgatóhelyettese pécsi sajtótájékoztatón bejelentette, a mobilcég megkezdte a városban a szélessávú mobil internet (HSDPA) szolgáltatást, illetve a T-Mobile egy pécsi gyermekotthonnak és két pécsi alapítványnak adományoz mobil internetezéshez szükséges eszközöket.

Hozzátette, a mobilpiac változásaihoz igazodva, az adatforgalom és a mobilinternet térhódítását szem előtt tartva a T-Mobile idén megötszörözi a szélessávval lefedett városok számát, és a lakosságra vetített lefedettséget is megkétszerezi. Utóbbi év végére meghaladja majd az 50%-ot. A gyors hálózatépítés szükségességét igazolják a felhasználói elvárások, illetve az is, hogy a lefedettség bővülésével a T-Mobile a teljes internetpiacon egyre meghatározóbb szerephez juthat. A szolgáltató jelenleg műár 100 városban elérhető 3G/HSDPA-hálózatán a gyors letöltésnek, a használati szokások változásának, az ügyfélszám növekedésének és az adatcsomagok havi díjában foglalt forgalom bővítésének köszönhetően intenzívebb az internethasználat. Kérdésre válaszolva, Winkler kijelentette, ez év végéig összesen 118 városban lesz 3G/HSDPA, köztük például Villányban. 2007 januárjához képest az adatforgalmat tekintve 2,8-szor többet interneteznek a szolgáltató ügyfelei. A szélessáv meghatározó szerepét jelzi, hogy a T-Mobile-os előfizetők teljes adatforgalmának 80%-a a 3G/HSDPA-hálózathoz köthető.

Tremmel János, a T-Mobile fejlesztési igazgatója elmondta, a mobilinternet térhódítását segíti, hogy egyre több szélessávú internetezésre alkalmas eszköz kapható akciósan, és a teljes körű, tehát mobilinternetet, modemet és számítógépet tartalmazó T-Mobile-os ajánlat is nagy sikert aratott. A szolgáltatónál eddig több mint 12 ezer notebookot vásároltak szélessávú hozzáféréssel.  A sebesség növekedésére jellemző, hogy amíg egy 3,5 perces zeneszám letöltése nemrég még két és fél percet vett igénybe, ez ma már egy HSDPA-képes készülékkel mindössze 40 másodperc. Jelenleg a megfelelő új készülékek választéka meglehetősen szűkös, a készülékgyártók korlátozott kapacitásai miatt. Így míg most 3-4, karácsony táján 8-10 HDPA-képes felsőkategóriás mobil közül választhatnak a felhasználók, addig a középkategórás készüléket, szintén a szállítók jelentős lemaradása miatt  csak 2008. év elejére ígéri a szolgáltató. 

Kulcsszavak: T-mobile-hu UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05