Intel technológiai programok a magyar oktatásban

Mészáros Péter, 2007. október 27. 12:03

Az Intel és a magyar kormány képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy az Intel World Ahead program egyes oktatási projektjeit Magyarországon is bevezetik. A megállapodás részeként a magyar kormány kijelentette szándékát, miszerint az Intel Teach, az Intel ClassMate PC és az Intel skoool Learning and Teaching technológiai programokat bevezeti az alap- és középfokú oktatásban. A szándéknyilatkozatot az Intel részéről John Davies, az Intel alelnöke, a magyar kormány részéről pedig Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, illetve Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke írták alá.

“Már hosszabb ideje működünk együtt a magyar kormánnyal az oktatás modernizációja miatt. Jelentős mérföldkő, hogy ma bejelenthetjük az új, strukturált, hosszú távú programjaink kezdetét, amely közös erőfeszítéseink eredménye. Hiszünk abban, hogy Magyarországnak csak előnyei származnak abból, ha jól képzett, a számítástechnikához értő állampolgárok hagyják el az oktatási rendszert.” – mondta John Davies, az Intel alelnöke, és az Intel World Ahead program ügyvezető igazgatója.

“A program kiválóan egészíti ki a már futó e-Learning programokat (például a Sulinet Digitális Tudásbázist) és hatékonyan használja ki a már telepített magyarországi lakossági hálózati infrastruktúrát, a Közhálót is. A cél, hogy javítsuk a tanárok kompetenciáit, hogy új digitális médiát használhassanak pedagógia célokra, hogy megfelelő kommunikációs képességeket fejlesszenek ki és a legújabb pedagógiai megközelítéseket használhassák. Ezért támogatnunk kell ezt a programot és az Intel oktatási projektjeinek terjedését. Hiszünk abban, hogy ez lesz az alapja a jövő számítástechnikát már készségszinten ismerő generációjának” – mondta Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Az Intel Teach, tanár-képző program segíti a tanárokat abban, hogy megértsék miként, mikor és hol használhatják fel a technológiai eszközöket és erőforrásokat az osztálytermekben. Az oktatók képzése során olyan tanmeneteket alakítanak ki, melyek azonnal használhatók, és amelyek megfelelnek a nemzeti oktatási céloknak és előírásoknak.
Az Intel ClassMate PC program egy Intel processzor-alapú számítógépet jelent (ClassMate PC), amelyeket egyedileg a tanulók igényeihez szabtak. A Classmate PC teljes számítástechnikai élményt nyújt az órák alatt, a tanárok pedig irányíthatják a diákok órai munkáját a komputeren (prezentáció-készítésnél, segíthetnek a diákoknak az Internetre való csatlakozásban, egyedi tartalmakat mutathat be minden gépen, vagy egyesével kommunikálhat a diákokkal és szüleikkel). Az oktatási alkalmazások magukban foglalnak nem-számítógéphez köthető oktatási feladatokat is, mint például a digitális tollal való jegyzetkészítés, vagy a kézírás. A Classmate PC egy teljes x86 kompatibilis processzorra épül, így bármikor bővíthető további szabványos szoftverekkel és eszközökkel.
Az Intel skoool Learning and Teaching technológia egy online oktatási erőforrás, matematika és tudományos tartalmakkal. Ezek a tartalmak segítenek a diákoknak a kulcsfontosságú matematikai és tudományos koncepciók megértésében és felfedezésében, interaktív eszközökkel. A program részletei a www.skoool.com weboldalon érhetők el.

Kulcsszavak: Intel oktatás

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50