Ingyenes szoftverrel támogatja az Adobe a Flex programozást

Mészáros Péter, 2007. október 28. 09:08

Az Adobe november elejétől ingyenessé teszi az Adobe Flex Builder 2 szoftvert a diákok és az oktatási intézmények számára szerte a világon. A Flex Builder 2 egy integrált fejlesztői környezet, amellyel webkettes internetes alkalmazásokat (RIA) készíthetünk. A Flexben fejlesztett alkalmazás minden olyan számítógépen és eszközön futtatható, amelyen megtalálható a böngészőbe beépülő, szintén ingyenes Adobe Flash Player. (A Flash Player 9-et az internethez csatlakoztatott számítógépek 99%-ra már telepítették.)

Ingyenes Flex az oktatásban

Az internet fejlődésével egyre több RIA jelent és jelenik meg a világhálón. A webkettes, böngészőből "futtatható" alkalmazások megkönnyítik a felhasználók közötti adatmegosztást és kommunikációt (gondoljunk a népszerű közösségi oldalakra). A Flex jelenleg a legfejlettebb keretrendszer, amellyel platform-független RIA-kat lehet készíteni. Az ingyenes Flex Builder 2-vel a diákok versenyképes tudáshoz juthatnak a webkettes internetes alkalmazások fejlesztése terén. A bétafázisban lévő Flex 3-al és az Adobe AIR technológiával pedig a RIA-kat platform-független, böngészőt nem igénylő asztali alkalmazásokká alakíthatják.

"Az oktatási intézmények könnyen beépíthetik az ingyenes Flex 2-t a tantervbe, így naprakész tudást nyújthatnak a diákoknak a web 2.0 és a RIA-k terén" - mondta Peter Isaacson, az Adobe oktatási marketing osztályának alelnöke. "Kétségtelen tény, hogy a RIA a webfejlesztés jövője, ezért a Flex ismerete igen hasznos lehet a diákok szakmai karrierje során."

A Builder csak oktatási célokra, az SDK bárki számára ingyenesen elérhető

A Flex fordítót és az ActionScript 3.0 könyvtárakat tartalmazó Flex 2 SDK továbbra is ingyenes, és bárki számára elérhető. A Flex Builder 3 megjelenése 2008 elején várható. A Flex 3 SDK a korábbiakhoz hasonlóan nyílt forráskódú, ingyenes fejlesztői eszköz lesz.

A Flex Builder 2 szoftver oktatási változatát november elejétől lehet majd letölteni a www.adobe.com weboldalról. A letöltéskor a felhasználónak igazolnia kell tanári státuszát vagy tanulói jogviszonyát.

szoftver.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50