Új kiállítótér nyílt a weben

forrás Prim Online, 2007. október 28. 11:15

Az ANTROPOS.hu magazin új megjelenési lehetőséget kínál hazai művészeknek: egy olyan megjelenési felületet, ahol a művész alkotásának mindig lesz hely, sőt kiállító-területét bármekkorára bővítheti.

Sokat keseregtünk az elmúlt években azon, hogy a művészetnek nincs már tere, a mai – klasszikus kifejezéssel élve – rohanó világunkban. Fotográfusok, festők, szobrászok, képző- és iparművészek panaszai hallatszódtak mindenhonnan: „Nem lehet eladni a művészetet!”. Hol van az a hely, ahol százak és százezrek megtekinthetik a műalkotásokat? Hol érhetőek el a művészek egy jó beszélgetésre? Hol vannak a közösségek? Hol máshol? A világot átszövő hálózatban.

Egy európai felmérés szerint, a 18-35 év közötti fiatalok 70%-a az interneten kultúrálódik, itt olvas híreket, itt nézeget fotográfiákat, filmet, itt szívja magába a művészetet. De milyen az a közeg, ahol mindezt teszi? Állíthatjuk, hogy a kultúra közösségépítő szerepe elveszik, de mégis elér az emberekhez a művészet. Az ANTROPOS.hu Kulturális Online Magazin nem kisebb célt tűzött zászlajára, minthogy teret biztosít a művészeknek és a művészekkel való kommunikációra. Itt a művészek kiállíthatják alkotásaikat, az éhes és kíváncsi közönség kérdésekkel, kritikával bombázhatja az alkotókat és akár egy év múlva is visszatérhet újra megnézni a tárlatot. Az online kiállítások, galériák előnye, hogy ingyenes a tárlat megtekintése, nyitva van éjjel-nappal. Igen hétfőn is, amikor a legtöbb galéria zárva van. Érhetné az a vád az online galériát, hogy nem kerülhet a látogató testközelbe az alkotásokkal, de ez általában, amúgy sem megengedett megfogni, az alkotás felületét tapogatni amúgy sem lehet. A virtuális világban elhelyezett festmények, fotók órákig élvezhetőek. A kiállítótérben mindenki helyet kap, aki az interneten található hatalmas mennyiségű kép-szemét között értéket akar képviselni.

A XX. század avantgárdjától kezdődően a művészi tevékenység túllépte az esztétika addig ismert intézményes határait. Erőteljes az igény arra, hogy a művészek belefonódjanak az élet szövedékébe. A világháló szerves része a mindennapjainknak, így elkerülhetetlen az, hogy online felületen jelenítsenek meg alkotásokat. A média szinte kizárólagos monopóliuma az információ terjesztése. A technika lehetővé tette, hogy a kultúra és a művészet terjesztésére és mindennek az esztétikailag elfogadható formában történő közvetítése is megvalósuljon.

Az ANTROPOS.hu egy új keletű megnyilvánulási felület. Amely a kiállítótér funkció mellett alkalmas esztétikai értékelésre, kommunikációra, interaktivitásra és a legfontosabb, hogy a művészeti igényesség megjelenítésére törekszik. Persze a klasszikus kiállítási felületekről, a kiállítóterek közösségépítő áldásos hatásáról sem feledkezik meg az ANTROPOS.hu gárdája. Rendezvényeiken, partyjaikon folyamatosan teret biztosítanak, szobrászoknak, iparművészeknek, fotógráfusoknak, festőknek, dizájnereknek, különböző művészeti ágakban tevékenykedő alkotóknak, hogy „élőben” mutassák meg, kik ők és mit visznek bele a művészetbe.

Aki most rögtön el akar látogatni egy kiállításra, ő az ANTROPOS.hu Képzőművészet rovatában meg is teheti!
http://antropos.hu/rovat.php?rovat=6

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05