A FreeSoft megvásárolta a HUMANsoftot

Kovács Attila, 2007. október 29. 14:23

A FreeSoft Nyrt. október 29-én tartott budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Vaspál Vilmos, a FreeSoft elnöke megállapodást írt alá a HUMANsoft Kft. 32.250.000 forint névértékű, 100%-os tulajdoni részesedést jelentő üzletrészének felvásárlására.

 Az akvizíció hátterében a FreeSoft 2004-ben, a tőzsdei bevezetésekor megfogalmazott egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése áll: a cég olyan vállalati akvizíciókat kíván végrehajtani, mellyel a hazai informatikai piac meghatározó szereplőjévé válhat.A HUMANsoft, mely a DELL legnagyobb hazai partnereként vált ismertté, az elmúlt években a változó piaci igényeknek megfelelően, eredményesen alakította át tevékenységi körét és mozdult el a magas hozzáadott értéket, jelentős szolgáltatási hányadot jelentő, komplex informatikai rendszerek implementálása és üzemeltetése irányába. Mára a cég több mint 7 milliárd forintos árbevételének közel a 40% erről a területről származik. Az akvizíció nyomán a FreeSoft meglévő, elsősorban szoftverfejlesztésből és rendszer-implementációból álló tevékenységi köre csaknem átfedés nélkül egészül ki a HUMANsoft termék– és szolgáltatás-portfoliójával, mellyel egy 10 milliárd forint éves árbevételű, több mint 300 főt foglalkoztató, meghatározó piaci részesedéssel bíró, új informatikai megoldásszállító és szolgáltató cégcsoport jött létre. A megfogalmazott célok alapján a két cég jelenleg eltérő ügyfélköre kiváló lehetőséget biztosít az új, teljes termék portfolió értékesítésére illetve a létrejövő szinergiák további kiaknázására. A cégcsoport a kiszélesedett szakmai bázisára alapozva meg kíván jelenni olyan új piacokon is, mely az eddigiekben egyik fél számára sem volt elérhető. Az előzetesen megfogalmazott stratégia a két cég 1 éven belüli technikai fúziójának megvalósítása, továbbá a termék– és szolgáltatás-portfolió egyesítése, ennek nyomán az árbevétel és a jövedelmezőség további javítása.      

Az akvizíció pénzügyi háttere A FreeSoft igazgatósága zártkörű alaptőke-emelésről döntött, amelynek során 355.000 darab, egyenként  1000 forint névértékű, 2.500 forint kibocsátási értékű, „A” sorozatú, névre szóló, dematerializált törzsrészvény kerül kibocsátásra.    Ezzel a FreeSoft alaptőkéje 1.435 millió Ft-ról 1.790 millió Ft-ra emelkedik.  A zártkörű alaptőke-emelés során kibocsátott új részvényeket Illés Antal és Illésné Szabad Csilla (a HUMANsoft eddigi tulajdonosai) úgy jegyzik le, hogy cserébe nem pénzbeli hozzájárulásként a FreeSoft Nyrt rendelkezésére, birtokába és tulajdonába bocsátják a HUMANsoft Kft-ben 100 % mértékű tagsági jogokat biztosító részesedésüket.   A tranzakció kapcsán független könyvvizsgáló készített jelentést a HUMANsoft Kft. piaci értékéről, aki azt a 2003-2007. évi átlagos EBITDA érték ötszörösében, azaz 1095 millió Ft-ban állapította meg. A felek az apportértéket ennél alacsonyabban, 887,5 millió Ft-ban határozták meg. A tranzakcióban a HUMANsoft Kft.-t az Invescom Corporate Finance pénzügyi tanácsadó cég támogatta.     A tőkeemelés cégbírósági bejegyzését követően a FreeSoft azonnal benyújtja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez a zárt körben kibocsátott részvények tőzsdei bevezetéséhez szükséges kibocsátási tájékoztatót, és annak jóváhagyása után haladéktalanul kezdeményezi ezen részvények bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére.   

A FreeSoft cégcsoport  Az akvizíció nyomán a FreeSoft cégcsoport az alábbiak szerint épül fel. FreeSoft Nyrt. és annak leányvállalatai: HUMANsoft Kft. 100%, Axis Kft. 100 %,  FreeSoft Deutschland GmbH 100%, FreeSoft International USA 100%, FreeSoft Asia-Pacific Pty Ltd. 19%-os tulajdonrész.

Tóth Béla, a HUMANsoft ügyvezető igazgatója kiemelte, az akvizíció révén a most 18 éves cég egy nagy IT cégcsoport meghatározó tagjává válik. Hangsúlyozta, hogy a HMANsoft és FreeSoft termékportfoliói döntő részben egymást kiegészítik. 
Keresztesi János, a FreeSoft vezérigazgatója akövetkező válaszokat adta a Prím Online kérdéseire. Mind a HUMANsoft, mind a FreeSoft pozitív eredménnyel fogja zárni a 2007. évet. Az akvizíciótól függetlenül megvalósul a FreeSoft idei évre tervezett 2,7 milliárd forintos árbevételi terve. Mivel igazán jó szakembereket nehéz találni a futó és tervezett projektekhez, a FreeSoft és a HUMANsoft azonnal megkezdi a tárgyalásokat az emberi erőforrások lehető legjobb elosztásához. A Dell szakértelmet -- a hazain kívül -- külföldön a Magyarországot körülvevő országok alkotta régióban lehet és kívánják hasznosítani. A megoldásszállító FreeSoft cégcsoport arra törekszik, hogy minél több szakterületen (pl. a biztonság terén is) legyen képes fellépni, projekteket végrehajtani, mind itthon, mind a régióban, mind pedig más piacokon.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05