Java-fejlesztőeszközök az Oracle-től

forrás Prim Online, 2007. november 6. 18:19

Idén nyáron az Oracle ígéretéhez híven ismét a piac leginnovatívabb programjaival örvendeztette meg a Java-fejlesztők közösségét. Az új eszközöket az Oracle Hungary első ízben mutatja be a hazai érdeklődőknek is a november 13-i Fusion Middleware Fórumon.

Az újdonságok közé tartozik az Oracle JDeveloper és az Oracle Application Development Framework szabványokon alapuló fejlesztőeszközök legújabb verziója, amelyekkel minden eddiginél egyszerűbben fejleszthetők és telepíthetők a Java Enterprise Edition 5, a Web 2.0, az Asynchronous Javascript és XML (AJAX) típusú, tartalomban gazdag internetes alkalmazások. Valamint már elérhető az Oracle Coherence 3.3, az Oracle Fusion köztesszoftvercsalád memóriában működő adatszámító-hálózata és legújabb, menet közben integrálható komponense.

„Webes felületek fejlesztésénél tapasztalataink szerint a végfelhasználók ma már elvárják, hogy üzleti alkalmazásaik megjelenésükben, hangulatukban, valamint funkcionalitásukat és kezelhetőségüket tekintve is felvegyék a versenyt a kliens szerveres illetve a népszerű Web 2.0 termékekkel” – mondta el Reményi Csaba, az Oracle Hungary technológiai értékesítési igazgatója. „Az Oracle a hatékonyabb fejlesztői munkát azzal támogatja, hogy a programozóknak nem kell több olyan különböző technológiát elsajátítaniuk, mint például az AJAX, a Java Script és a DHTML, ugyanakkor könnyen elérhető technikákat biztosítunk ahhoz, hogy felhasználói oldalról nézve tartalomban gazdag vállalati Java-alkalmazásokat és szolgáltatásorientált architektúrákat hozhassanak létre. Az Oracle legfrissebb Java EE 5-kompatibilis termékeinek megjelenése újabb mérföldkövet jelent ezen törekvésünk megvalósításában.”

Ahogy a szervezetek oldaláról egyre nő az igény az interaktív, testre szabható és bővíthető új generációs, szabványokon alapuló Java, valamint webes alkalmazások iránt, a programozóknak egyre inkább a fejlesztési folyamatot leegyszerűsítő, felgyorsító szoftvereszközökre, illetve segédprogramokra van szükségük. Ezért az Oracle JDeveloper legújabb változatának fejlesztői és futtatási infrastruktúrája mindazt megteremti a fejlesztők számára, amire csak szükségük lehet a csúcsminőségű vállalati Java-alkalmazások fejlesztéséhez.

A szoftver legújabb változata már az új Java EE 5 szabványokon alapuló szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) kiépítésére is alkalmas webszolgáltatási platformot biztosít. Főbb újdonságok az Oracle JDeveloper és az Oracle Application Development Framework (Oracle ADF) legújabb változatában:

-    Fejlett eszközkészlet és vizuális fejlesztőkörnyezet valamennyi Java EE 5 szabvány és API támogatásával
-    Több mint 80 AJAX-ot támogató, JSF 1.2 alapú tartalomban gazdag segédprogram, amelyekkel rövid idő alatt dinamikus és interaktív kezelői felület hozható létre webes alkalmazásokhoz.
-    Továbbfejlesztett ADF-renderelőkészlet, ami többek között támogatja az adatszemléltető elemek, így például diagramok Flash-renderelését
-    A webszolgáltatások továbbfejlesztett támogatása és tesztelése
-    Új JavaScript Editor szerkesztő- és hibakereső modul.

Az Oracle Fusion köztesszoftvercsalád központi elemeként számon tartott Oracle Application Server legújabb változata is megjelent. A hatékony és jól méretezhető J2EE-kiszolgálón alapuló Oracle Application Server az iparág leghatékonyabb alkalmazásbevezetési és üzleti integrációs megoldását, valamint a maga nemében egyedülálló portálszoftvert kínál. Az Oracle Application Server legújabb verziójában pedig több, a tartalomban gazdag internetes alkalmazások telepítését elősegítő új funkció is megtalálható.

Megbízható, nyílt forráskódú alapokra építve

Szintén nagy jelentőségű, a nyílt forráskódú fejlesztői közösség munkáját elősegítő lépés, hogy az Oracle nyilvánossá tette az ADF Faces Rich Client nevű technológiájának forráskódját, így több mint 80, tartalomban gazdag, AJAX-ot támogató JSF 1.2 segédprogram válik elérhetővé a fejlesztők számára.

A termékek elérhetősége

Az Oracle JDeveloper/Oracle ADF és az Oracle Application Server eszközök fejlesztői próbaverziói ingyenesen letölthetők a következő két webhelyről: http://otn.oracle.com/jdev és http://otn.oracle.com/oc4j.
A fejlesztők az információk bőséges tárházát, és a fejlesztői szempontból legfontosabb témaköröket találhatják meg az Oracle Technology Network (OTN) weboldalán: http://www.otn.oracle.com.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05