20 év börtön várhat két osztályzat-hamisító egyetemistára Amerikában

Milkovits Gábor, 2007. november 6. 20:23

Akár nem kevesebb, mint 20 év börtönre számíthat az a két kaliforniai egyetemista, akik iskolájuk számítógépes rendszerébe illetéktelenül behatolva megváltoztatták osztályzataikat.

John Escelera diákként a Kaliforniai Állami Egyetem egyik információs pultjánál dolgozott, és a vád szerint illetéktelenül adminisztratív jogosultságot szerzett az intézmény PeopleSoft-alapú adatbázisához való hozzáférésre. Ezt kihasználva a hallgató állítólag megváltoztatta sahját bejegyzett osztályzatait, illetve pénzért jobbakra javította diáktársa, Gustavo Razo Jr jegyeit is.

Az ügy érdekessége, hogy a két diákra akár 20 év börtönbüntetés és 250 ezer dollár pénzbírság is várhat, mivel a vád ellenük hamis személyazonosság felhasználásával elkövetett számítógépes bűncselekmény. Márpedig ha a bíróság előtt bűnösnek találják őket, akkor elvileg attól függetlenül kell súlyos ítéletet kiszabni rájuk, hogy valójában mennyire pitiáner cél érdekében követték el, amit elkövettek. A két gyanúsított egyébként ártatlannak vallotta magát, ami szintén emeli az esetleg kiszabható büntetés mértékét.

Kulcsszavak: jog oktatás hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05