Magyar Telekom: a karcsúsítás 2008 végéig folytatódik

Kovács Attila, 2007. november 8. 13:55

Ma sajtótájékoztatón mutatkozott be a Magyar Telekom 2008. január 1-jétől felálló hétfős, új vállalatirányítási menedzsmentje. Tagjai: Christopher Mattheisen vezérigazgató; Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes; Somorjai Éva humánerőforrás vezérigazgató-helyettes, Winkler János vezérigazgató-helyettes, a fogyasztási piacért felelős lakossági üzletág vezetője; Papp István vezérigazgató-helyettes, a vállalati szolgáltatások üzletág vezetője; Simó György vezérigazgató-helyettes, az új (expanziós) üzleti területek és üzletfejlesztési üzletág vezetője; Maradi István, műszaki vezérigazgató-helyettes  (CTO).  

Mattheisen szerint a vállalatnak gyorsan kell alkalmazkodnia a jelentősen változó piachoz, hatékonysági és a felgyorsult konvergenciatrendből adódó kihívásokra a megfelelő válaszokat kell adnia. Ehhez az új struktúrához kell a Magyar Telekomnak hatékonyan idomulni, adaptálódni.

Somorjai Éva elmondta, hogyaz átalakításazzal jár, hogy a jövő év végéig 15%-os létszámcsökkentést hajtanak végre, a vezetői pozíciók száma több mint egyharmadával, 38%-kal csökken. A folyamatos, ütemes létszámcsökkenés hatására a számítások szerint a most 12300 fős vállalat mintegy 1800 főtől válik meg 2008. december 31-ig. A vállalat továbbra segíteni kívánja az elbocsátott munkatársak újraelhelyezkedését. Erre szolgál az Eélyprogram 2008.

A cégnevek közül várhatóan eltűnik a T-Com, lesz viszont T-Home. A T-Mobile név érintetlen marad, a T-Online név megtartásáról/elhagyásáról még nincs döntés (lásd például emailcímek stb.).

A Prím Online kérdésére Papp István elmondta: a kkv szektor segítésére rövidesen új, célirányos szolgáltatási modelleket kívánnak bevezetni, megfizethető áron új üzleti modelleket alakítanak ki a kisvállalkozások részére. Maradi István kérdésemre azt válaszolta, hogy bár a PKI Távközlésfejlesztési Intézetet is érinti az összességében és átlagában 15%-os létszámleépítés, nincs szó az intézet át- vagy kiszervezéséről.

A mai nap további Magyar Telekom vonatkozású eseménye: a távközlési szolgáltató újabb hét és fél évvel hosszabbította meg a 2008. november 4-én lejáró, a 900 MHz-es frekvenciahasználatra vonatkozó mobil koncessziós szerződését, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal kötött megállapodás értelmében. Az egyezséggel egyidejűleg a telekommunikációs társaság vállalta, hogy nagyarányú beruházásokkal tovább növeli a mobil szélessávú lefedettséget.

A Magyar Telekom és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízásából eljáró Nemzeti Hírközlési Hatóság között lezajlott hosszas egyeztetések sikerrel zárultak, így a 900 MHz-es frekvenciasáv használatára vonatkozó koncessziós szerződés 2008. november 4. után további 7 és fél éven át érvényben marad. A Magyar Telekom a 10 milliárd forintos koncessziós díj megfizetése mellett vállalja, hogy a következő két évben legalább 20 milliárd forintot fordít az ország mobil szélessávú lefedettségének további fokozására.

Az egyeztetések sikeréhez nagymértékben hozzájárult, hogy a Magyar Telekom és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselői a tárgyalások során a legfontosabb kérdésben mindvégig azonos álláspontot képviseltek: egyetértettek abban, hogy a mobil szélessáv fejlesztése kulcsfontosságú az esélyegyenlőség megteremtésében, a digitális írástudatlanság felszámolásában, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásában, s így a valódi információs társadalom megteremtésében és az ország versenyképességének fokozásában.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09