A Sony-vezér elismerte cége felelősségét a mostani DVD formátum-háborúban

Mészáros Péter, 2007. november 11. 07:41

Howard Stringer, a Sony vezérigazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a Bu-ray és a HD DVD formátumok küzdelme jelen pillanatban holtpontra jutott, és közvetve cége korábbi vezetését is felelőssé tette a mostani helyzetért.

Stringer szerint a patthelyzet azért alakult ki, mert egyrészt a mindig is valamivel olcsóbb HD DVD asztali lejátszók ára egyes készülékeknél a 100-200 dolláros kategóriába került, míg a Blu-ray filmforgalmazásban eddig élvezett előnyét a Paramount és a DreamWorks nemrég bejelentett exkluzív HD DVD szerződései látszanak megingatni. A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy ha az így is a legnagyobb példányszámban eladott HD kéklézeres készüléknek számító PlayStation 3 játékkonzol a Sony terveinek megfelelő mértékben fogyna, aligha kellene a HD DVD konkurenciájától tartaniuk.

Stringer beszédének másik meglepő része az volt, amikor közvetve elismerte vállalata felelősségét a mostani, gyártókat, forgalmazókat és vásárlókat egyaránt nehéz helyzetbe hozó formátumháború kialakulásában. A vezérigazgató ugyanis azt nyilatkozta, hogy ha 2005 előtt is ő állt volna a Sony élén, mindent megtett volna egy egyesített platform létrehozataláért, illetve ha visszautazhatna az időben, azonnal így is cselekedne. Ehhez képest furcsa módon olyan is mondott, hogy az egésznek tulajdonképpen nincs akkora jelentősége, mint amekkorát a sajtó tulajdonít neki; kérdés persze mit szól ehhez az a mezei vásárló, aki százezer forintos nagyságrendű készülékét pár éven belül kénytelen lesz kidobni, mivel nem játszik majd le semmilyen újonnan forgalmazott filmet.

 

Milkovits Gábor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50