Minősített vállalati rendszerfejlesztők

Mészáros Péter, 2007. november 11. 17:29

A közelmúltban Budapesten tartotta tizenhatodik, a vállalati rendszerekkel foglalkozó szakembereknek szóló konferenciáját az Open Group. Ebből az alkalomból Allen Brown, az Open Group cég elnök-vezérigazgatója válaszolt a Prím Online azon kérdéseire, amelyeket a vállalati architektúra-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek minősítésével kapcsolatosan tett fel tudósítónk.

A magyarországi konferencia egyik hangsúlyos kérdése volt a vállalati rendszerfejlesztők minősítése. Az Önök által kiadott (ITAC) AOEGA képesítésnek milyen a szakmai megítélése?

Pontosítanék:  az AOEGA  The Association of Open Group Enterprise Architects) nem azonos az ITAC-kal (the IT Architecture Certification program). Az AOEGA egy önálló szakmai szervezet vállalati architektúra-fejlesztők számára. A szövetség azért alakult, hogy a témával foglalkozó szakemberek szakmai tudását fenntartsa és ösztönözze őket a tökéletességre való törekvésben. A szervezet tevékenysége kiterjed a tagok közötti etikai kérdésekre csakúgy, mint a jog és a számvitel számos területére. A szervezet célja az is, hogy tagjai számára növelje munkalehetőségeket, és a foglalkoztatók számára lehetőséget teremtsen azon legjobbak kiválasztására, akiknek tudása traszferábilis az egyes cégek között. Ezért volt szükség egy globális tanúsítvány programra, és ez az ITAC, amely hitelesíti azok tudását, képességét, tapasztalatait, akik a vállalati architektúra tervezés területén tevékenykednek. Etalonként a már bizonyított, úgynevezett "best praktice" megvalósítások szolgálnak, s így jön létre egy független, iparág szintű szabvány, amely alkalmas arra, hogy megteremtse a bizalmat a beszállítók és a megrendelők között. És most kanyarodnék vissza a kérdéshez: a tanúsítvány épp ezen szakmaiságon alapuló bizalom megteremtését szolgálja. A munkavállaló szempontjából ez azt is jelenti, hogy ha valaki megszerezte a ITAC-ot általában magasabb juttatási csomagot igényelhet, mint az, aki nem. Ezek a képesített IT-architektúra-tervezők általában kelendőbbek., hiszen ez a tanúsítvány garancia a munkáltató számára, a munkavállaló megfelelő készségekkel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy megoldja a felmerülő komplex vállalati architektúra problémákat. Mind több és több ezen a területen dolgozó IT-szakember ismeri fel, hogy szükség van egy elismert, mindenütt elfogadott és magas szakmai szintű oklevélre, ezért is fejlődik tovább az Open Group ITAC programja, s válik világszintűvé a mára már a kétezret is meghaladó oklevéllel.

Az Open Group működése miként hat a gazdaságra?


Ahogy mind több vállalat - kicsitől a nagyig - önálló szakterületnek tekinti a vállalati (és ezen belül az IT) architektúrát, úgy nő az olyan szervezetek, mint pl. az AOGEA jelentősége, hiszen egyre nő az igény arra, hogy a vállalatok rátaláljanak a megbízható szakemberekre. A gazdaság abból profitál, hogy a szakmai szervezet emeli, fenntartja, megőrzi a színvonalat a tagok körében, s ennek eredményeképp nő a vállalatok eredményessége.

Ezek az előnyök miként járulnak hozzá a "fenntartható fejlődés" koncepciójához?


– A vállalati architektúra átalakításának a lényege épp az, hogy szakítsunk az alkalmazottak beskatulyázásával, bontsuk le azokat a falakat, amelyek az embereket egy-egy területre kényszerítik, és igyekezzünk az alkalmazottakat több területen igénybe venni. A vállalaton belüli és vállalatok közti akadályok elhárítása olyan szemléletet kíván a szakemberektől, ami a várostervező szemléletmódjához hasonlítható. Egy ilyen hozzáállás azt is jelenti, hogy mindent a vállalati architektúrához kapcsolódónak tekintsünk, ami a fenntartható fejlődés lényegi részéhez tartozik, vagyis ide tartoznak a környezeti, gazdasági, szociálpolitikai tényezők is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05