Vodafone első üzleti félév: már nyereség a tavalyi veszteség helyett

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 14. 08:38

A világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a brit Vodafone kedden 4,56 milliárd fontos eredményt jelentett adó előtt az üzleti éve szeptemberrel zárult első feléről, az egy évvel korábbi, 3,33 milliárd fontos adó előtti veszteség helyett. Az elemzők csak 4,35 milliárd fontot vártak most.

Az üzemi mérlegben 5,208 milliárd fontos többlet volt az egy évvel azelőtti, 2,952 milliárdos hiány helyett.

Miközben az összetett európai távközlési szolgáltatókat a mobilrészlegeik támogatják a vezetékes bevételük visszaesése közepette - amit a mobil- és főleg az alternatív szolgáltatók növekvő konkurenciája okoz -, a Vodafone-nál az utóbbi években fordított volt a helyzet: éppen az egyoldalú mobilérdekeltség vált a növekedés fékjévé, főleg az érett piacokon való nagy jelenlét miatt. A befektetők régebb óta megkérdőjelezik a Vodafone növekedési lehetőségeit, az erős versennyel terhelt, érett piacok viszonylag gyenge hozama miatt, és mert a cég a csaknem kizárólagos mobilszolgáltatásával lemaradni látszott a legújabb fejleményekről:
számos versenytársa már egyesített mobil-, vezetékes, internet- és tévés multimédia szolgáltatásokkal igyekszik tért nyerni. Tavaly óta a Vodafone a felzárkózó piacok jobb megdolgozásával, törökországi, dél-afrikai, egyiptomi és indiai felvásárlásokkal, terjeszkedéssel kilábalt a nehézségekből - ez segített ellensúlyozni a barangolási díjak európai csökkentését is -, miután a túlérettnek vélt japán piacról tavaly márciusban kilépett.

Az első üzleti félévben a Vodafone-nál változatlanul a mobilbeszélgetés volt messze a fő bevételtermelő, miközben ez a bevétel nőtt a legkevésbé. Az üzenettovábbítás bevétele viszont 45,1 százalékkal nőtt, a vezetékes - főként széles sávú - bevétel 9,9 százalékkal emelkedett.

A teljes első üzleti félévi bevétel, 17 milliárd euró, 9 százalékkal több az egy évvel korábbi 15,594 milliárdnál, amely csak 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szerves növekedés 4,4 százalékos volt most. A fejlődő piacokon 39,9 százalékkal, szervesen 16 százalékkal nőtt a bevétel, de még Európában is sikerült elérni 2 százalékos szerves növekedést.

Az egész pénzügyi évre emelték az előrejelzést kedden: most 34,5-35,1 milliárd font közötti bevételre és 9,5-9,9 milliárd fontos üzemi eredményt várnak a cégnél egyszeri tételek nélkül. Márciusban még csak 33,3-34,1 milliárd font közötti bevételt és 9,3-9,8 milliárdos üzemi eredményt jósoltak a mostani pénzügyi évre.
 

  •  


A Vodafone Magyarország az első félévben 7 százalékkal nagyobb bevételt ért el a tavalyi első félévinél, és a háromnegyed éves eredményei is a terveknek megfelelően alakulnak, mind a bevételt, mind az előfizetői létszámot tekintve, közölték októberben a vállalatnál.

Tavaly a Vodafone bevétele 137 milliárd forint volt Magyarországon, 10 százalékkal több a 2005-ösnél. Az idén egész évben is egyszámjegyű százalékos növekedésre számítanak.

Magyarországon a Vodafone hét éve kezdte meg szolgáltatását.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

ABB: 2024. I. negyedévi eredmények

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk.”

2024. április 20. 19:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50